Boek

Kees van Beijnum

Het verboden pad

Overgeleverd aan huftertjes

In deze geslaagde roman vertelt Kees van Beijnum de geschiedenis van Philip Soek. Hij is net afgestudeerd als hulpverlener in de sociale zorg en gaat aan de slag in een tehuis voor moeilijk opvoedbare jongeren waar men de discipline probeert te handhaven met een ingewikkeld beloningssysteem.

Soek is van rijke komaf en dit speelt in de roman een grote rol: zowel de andere stafleden als de jongeren wantrouwen hem. Voortdurend moet hij zijn best doen hun vertrouwen te winnen. Van Beijnum is in de huid van Soek gekropen en vertelt in een droge en laconieke stijl diens belevenissen met de jongeren. Wanneer ze met vakantie in Bretagne kamperen, komt een van de jongeren om het leven. Wie is daarvoor verantwoordelijk? Dit boek ontleedt tot op het bod de rationalisaties die men hanteert om de eigen handen in onschuld te wassen.

Deze ambitieuze roman geeft een messcherp en overtuigend beeld van de sociale zorg voor jonge ontspoorde mensen. Van Beijnum is erin geslaagd een paar onsentimentele en daarom overtuigende portretten te geven van zowel jongeren als stafleden zonder dat hij afstand van ze neemt. Steeds sterker wordt duidelijk dat Van Beijnum niet alleen toevallig de sociale zorg tot onderwerp van zijn boek koos. Via de gang van zaken in en rondom het tehuis voor moeilijk opvoedbare jongeren biedt hij een nauwkeurige en interessante metafoor van algemene maatschappelijke verhoudingen die men vaak tevergeefs met een systeem van beloningen, straf en rituelen in stand probeert te houden. De held is emotioneel niet in staat aan deze wereld deel te nemen en deze roman geeft daarvan een schrijnend en intrigerend verslag.

Kees van Beijnum

Kees van Beijnum (b. 1954) debuteerde in 1991 met de true crime-roman Over het IJ. Met de gestage romanproductie die hierna volgde, met als hoogtepunten het autobiografische Dichter op de Zeedijk (1996) en het verliefde De oesters van Nam Kee (2000), groeide Van Beijnum uit tot een van de beste…

lees meer

Details

Het verboden pad (2004). Fictie, 451 pagina's.

Fragmentvertaling

English (PDF document)

Uitgeverij

De Bezige Bij

Van Miereveldstraat 1
NL - 1071 DW Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 305 98 10
Fax: +31 20 305 98 24

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.debezigebij.nl

lees meer