Boek

Vonne van der Meer

Ik verbind u door

Kleine gebeurtenissen, grote gevolgen

In Ik verbind u door laat Vonne van der Meer zien dat kleine gebeurtenissen grote gevolgen kunnen hebben. Het verhaal speelt zich af op 10 september 2002, een dag voor de eerste herdenking van de aanslagen in New York. In vogelvlucht volgt ze een groot aantal verschillende personages, die met elkaar worden verbonden door het chagrijn dat ze aan elkaar doorgeven.

Het verhaal begint ’s ochtends in bed met Edith, die eerst zin heeft om met Berend te vrijen, maar haar echtgenoot vervolgens in een vlaag van irritatie weer afwijst, waardoor Berend met een rothumeur naar zijn werk gaat, waar hij bot doet tegen zijn collega Jaap, die zijn frustratie afreageert op secretaresse Carla, die weer rot doet tegen een sollicitante. Enzovoort. De verteller blijkt een engel des doods, die ergens een ‘pakketje’ moet ophalen. Ook hij blijkt niet in staat om de moord te voorkomen die het eindpunt vormt van de reeks in elkaar grijpende toevalligheden.

Van der Meer toont zich een meester in de observatie van menselijke onhebbelijkheden en de beschrijving van het kwaad dat hierdoor – soms ongemerkt – wordt aangericht. Oorzaak en gevolg zijn in dit boek onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen in negatieve zin, maar ook in positieve. Tegenover de wrevel die onvermijdelijk tot bovengenoemd sterfgeval leidt, plaatst ze een andere verhaallijn waarbij het uitzenden van positieve energie ertoe leidt dat in Afghanistan een kind van een wisse dood wordt gered.

Van der Meer impliceert dat een mens alleen het goede kan doen door op tijd het kwade in zichzelf te herkennen en dat te neutraliseren. Zwaar op de hand wordt ze echter nooit. Door haar taalgebruik fris en spreektalig te houden, weet ze een zalvende of al te priesterlijke toon te vermijden.

Vertalingen

Vonne van der Meer

Vonne van der Meer (b. 1952) brak bij het grote lezerspubliek door met Eilandgasten (1999), een roman-in-verhalen over de problemen en ethische keuzes van de gasten van pension Duinroos op het Waddeneiland Vlieland. Ook de vervolgromans De avondboot (2001) en Laatste seizoen (2003), vonden gretig…

lees meer

Details

Ik verbind u door (2004). Fictie, 176 pagina's.

Uitgeverij

Contact

Keizersgracht 205
NL - 1016 DS Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 535 25 35
Fax: +31 20 535 25 49

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.uitgeverijcontact.…

lees meer