Boek

Robert Anker

Hajar en Daan

Moderne Westside Story

De openingszin van de moderne variant op Westside Story die Robert Anker met Hajar en Daan schreef, is al bijna klassiek: ‘Toen Daan Hollander, leraar geschiedenis aan het DataCare College in Amsterdam, Hajar Nait Sibaha, uit vijf vwo, voor de eerste keer neukte, hield zij haar hoofddoek om – op zijn verzoek.’ Het drama staat onmiddellijk als een huis: hier is sprake van een verboden liefde in het kwadraat. Leraar-leerling, wit-zwart, a-religieus-moslim, en dat ‘neukt’, respectievelijk ‘wordt geneukt’ alsof een stuk grond wordt geannexeerd.

Daan Hollander is leraar geschiedenis aan het DataCare College in Amsterdam, dat zijn idiote naam te danken heeft aan de gulle gaven van hoofdsponsor Jimmy Pretzel die, behalve dat hij een vroeger vriendje van Daan is, het helemaal gemaakt heeft in de IT-branche. In eerste instantie lijkt Daan nogal een meeloper en een slapjanus, die zich graag tussen de lessen door suf blowt, maar zijn hartstocht voor Hajar blijkt dieper dan hij zelf voor mogelijk hield. Naarmate het verhaal vordert, legt Daan zijn ambivalente houding af en stelt alles in het werk om Hajar voor zich te winnen.

Anker trapt met zijn roman de actualiteit boven op de staart, maar doet dat met een knipoog. Deels schrijft hij een psychologisch-realistische roman over een leraar op een middelbare school, die in de ban raakt van een onmogelijke liefde voor een zeventienjarige Marokkaanse leerlinge. Dit verhaal geeft hem de gelegenheid op een ironische manier een inkijkje te bieden in zowel onderwijsland als in de kunstenaarsscene waarin Daan zich dankzij zijn oude vrienden bevindt. Tegelijkertijd, zie openingszin, speelt Anker een soort postmodern spel, met een alwetende vertellende instantie die Daan in al zijn goedbedoelendheid beziet. Ook bewandelt hij met wellustig vertelplezier allerlei zijpaden om eigenaardigheden van de moderne tijdsgeest aan de orde te laten komen. Met Hajar en Daan schreef Anker al met al een meeslepend liefdesverhaal en een keihard portret van deze tijd.

Robert Anker

Robert Anker, schrijver, dichter, criticus én leraar Nederlands, werd op 27 april 1946 geboren in Oostwoud. Hij debuteerde als dichter met de bundel Waar ik nog ben (1979). Na enige succesvolle dichtbundels te hebben gepubliceerd, debuteerde hij als prozaschrijver met De thuiskomst van kapitein

lees meer

Details

Hajar en Daan (2004). Fictie, 288 pagina's.

Thema's: liefde migratie

Fragmentvertaling

English (PDF document)

Uitgeverij

Querido

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer