Boek

Esther Gerritsen

TussenEenPersoon

De duistere kant van een gepassioneerde liefde

TussenEenPersoon, het romandebuut van Esther Gerritsen, is de beklemmende monoloog van een vrouw tot haar vriend die zij letterlijk de mond gesnoerd heeft, en speelt zich in zijn geheel af op de zolderetage waaruit ze die dag zouden verhuizen. De jonge vrouw heeft haar geliefde vastgebonden, op bed gelegd en begint tegen hem te praten: over zichzelf, over haar familie, over hun verhouding. Het is geen verdediging, en ook geen aanval. Ze wil hem geen kwaad of pijn doen. Ze wil hem vooral opnieuw en met andere ogen bekijken - als een vreemde, als iemand die tussen haar en zichzelf staat. Juist de zwijgzame, hulpeloze aanwezigheid van haar vriend dwingt haar tot reflectie.

Wat drijft haar? In ieder geval lijkt ze radicaal met haar heden en haar verleden te willen breken, waarin ze haar wil samen te vallen, samen te smelten met haar geliefde als een beklemming is beginnen te ervaren. Zoals ze opmerkt: ‘Ik wil niet jouw gewoonte worden’. Wellicht is dat haar drijfveer, een verzet tegen de macht van het alledaagse, tegen de leegte van routinegebaren, tegen de sleetsheid van onbenullige handelingen – tegen het gevoel doelloos mee te drijven op een stroom van voorvallen zonder daar werkelijk deel aan te hebben. De slijtage waaraan iedere liefde, en ieder leven, onderhevig is, weigert zij te aanvaarden, met alle desastreuze gevolgen vandien.

Trefzeker, met veel gevoel voor detail, beschrijft Gerritsen de duistere kanten van een gepassioneerde liefde, en de getroubleerde geest van een vrouw die weigert de wereld te aanvaarden zoals die is.

Esther Gerritsen

Esther Gerritsen (b. 1972) groeide op in een dorp bij Nijmegen. Ze deed een opleiding voor dramaschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Aanvankelijk schreef ze theaterteksten voor diverse theatergezelschappen. Ze debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn en…

lees meer

Details

TussenEenPersoon (2002). Fictie, 132 pagina's.
Oplage: 2.200

Uitgeverij

De Geus

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 760 72 17

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer