Boek

Mijn tweede huid

Een verhaal over liefde en verlies

Mijn tweede huid is het tweede boek van Erwin Mortier. Net als in zijn debuut kijken we naar de wereld door de ogen van een opmerkzaam en gevoelig jongetje, Anton Callewijn. Gelukkig is er niets van Mortier’s sensibele stijlgevoel verloren gegaan. Het Vlaamse platteland, het oude huis van Antons ouders, zijn kamer en bed - ze worden allemaal tastbaar gemaakt in prachtige, tedere taal. Toch maakt vooral de fijnzinnigheid waarmee Mortier de stemmingen, ervaringen en gevoelens van zijn hoofdpersoon beschrijft Mijn tweede huid zo geslaagd. De roman begint in de tijd voor het jongetje kon spreken: ‘Bijna niets had een naam, alles was lichaam.’ Vanaf dat moment volgen we Antons eerste, voorzichtige stappen op weg naar volwassenheid. Langzaam maar zeker krijgt het jongetje het besef van tijd en dood.

Als Anton in het dichtsbijzijnde plaatsje naar school gaat, krijgt de liefde voor het eerst vat op hem. Anders dan zijn oudere neef Roland en bijna alle jongetjes in zijn klas richt Anton zijn aandacht niet op de kirrende, lonkende meisjes, maar op zijn klasgenootje Willem de Vries. De liefde is wederzijds. Willem, de schijnbaar zelfverzekerde zoon van een architect, helpt Anton zijn ongemakkelijke verhouding tot de dingen te overwinnen:’Ik ben niets en niemand, dacht ik. Van nergens en overal.’ De ontluikende liefde geeft Anton zijn eigen, onontdekte identiteit, omsluit hem als het ware met een tweede huid. Het mooie van de beschrijving van de verhouding tussen Anton en Willem - en de manier waarop de pater van Antons school en zijn vader en moeder erop reageren - is dat hun tweede huid onzichtbaar blijft. Van alles blijft onder de oppervlakte, maar wordt toch glashelder. Mortier beschikt als schrijver over een grote suggestieve kracht.

Het verhaal van Anton en Willem loopt tragisch af. De liefde en de dood hebben in de roman een gruwelijk verbond gesloten. Uiteindelijk gaat Mijn tweede huid over verlies. Anton verliest zijn geliefde, maar ook zijn jeugd, de bescherming van zijn ouders en het oude, van geschiedenis doortrokken huis in het dorp. En blijft eenzaam achter. Zo vervult Erwin Mortier zijn lezers met melancholie en weemoed, maar dwingt hij tegelijk bewondering af de universele thema’s van het leven zo treffend bijeen te hebben gebracht.

Vertalingen

Details

Mijn tweede huid (2000). Fictie, 192 pagina's.
Oplage: 16.000

Sample translation available from the publisher

Uitgeverij

Meulenhoff Boekerij

Amstelplein 34
NL - 1096 BC Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 (0) 20 53 53 135

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.meulenhoff.nl

lees meer