Programma's

Bezoekersprogramma

Internationale festivals, Uitgevers

Ieder jaar worden zes à zeven buitenlandse uitgevers en redacteuren uitgenodigd om een kennismakingsronde te doen bij hun Nederlandse collega’s. Het doel van dit programma is niet alleen het introduceren van Nederlandse literatuur bij buitenlandse uitgevers, maar ook om bestaande contacten te bestendigen en uit te bouwen.

Het Nederlands Letterenfonds regelt voor haar bezoekers afspraken met Nederlandse uitgevers in Amsterdam en daarbuiten, en organiseert ontmoetingen met auteurs en vertalers naar de betreffende taal. Het programma omvat verder een ontvangst op het Letterenfonds en drie of vier diners of lunches met grotere gezelschappen. Bij het samenstellen van het programma van een bezoeker is maatwerk het devies: geen twee programma’s zijn hetzelfde, en er wordt nadrukkelijk rekening gehouden met het profiel, de wensen en de mogelijkheden van de bezoekende uitgever. Velen keren daarna op eigen initiatief terug naar Nederland; voor alle deelnemers geldt dat hun bezoek aan Amsterdam hen in staat stelt om daarna gemakkelijker hun weg te vinden in de Nederlandse uitgeverswereld. Een groot aantal Nederlandse titels vindt na een bezoek van een buitenlandse uitgever zijn weg naar het buitenland. Jaarlijks wordt er naar gestreefd een directeur van een internationaal literair festival uit te nodigen.

Fellowship

Jaarlijks wordt een groep redacteuren van toonaangevende buitenlandse uitgeverijen uitgenodigd om in het kader van het Amsterdam Fellowship for International Publishers (AFIP) een bezoek te brengen aan Amsterdam om kennis te maken met Nederlandstalige literatuur en het Nederlandse boekenvak. Het Fellowship beoogt het Nederlandse boekenvak te presenteren als dynamische, internationaal georiënteerde bedrijfstak, relaties te verstevigen, informatie uit te wisselen en Nederlandstalige boeken te promoten. Het Amsterdam Fellowship for International Publishers wordt georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds en is mogelijk dankzij ondersteuning van diverse uitgeverijen.

Edities:

Barbara den Ouden

Contact

Barbara den Ouden

Teamcoördinator & Specialist internationaal

[email protected]

Mireille Berman

Contact

Mireille Berman

Coördinator gastlandschap Leipziger Buchmesse 2024

[email protected]