Suriname: 12 - 16 november 2002
16 auteurs uit Suriname, Nederland en de Antillen

Het woud der verwachting

Het
woud der
verwachting

Het gaat goed met de Nederlandse literatuur, zowel in de Nederlandstalige gebieden als in het buitenland. Er worden prachtige romans en uitstekende kinderboeken geschreven. En de Nederlandstalige poëzie was altijd al van uitzonderlijk hoog niveau.
Deze literatuur wordt niet alleen door auteurs uit Nederland en Vlaanderen voortgebracht, maar ook door schrijvers uit Suriname, de Antillen en Aruba. Zij zijn verbonden door één taal, het Nederlands. Vooral onder auteurs uit Suriname worden steeds meer en nieuwe talenten ontdekt, en uitgegeven. Het Nederlands lééft in Suriname, het is er een bloemrijke en literaire taal.
Het festival Het woud der verwachting is vooral bedoeld om de verbondenheid tussen al deze schrijvers in deze taal, het Nederlands, te benadrukken, uit welke windstreek zij ook komen. Om te laten zien hoe eenieder in dat Nederlands zijn eigen literaire identiteit behoudt. Het is tevens een hommage aan een van de grootste schrijfsters van de Nederlandse literatuur, Hella Haasse, met haar meesterwerk Het woud der verwachting.
In de verwachting liggen spectaculaire optredens van grote dichters en schrijvers uit Curaçao, Nederland en Suriname die elkaar vinden in de mooiste culturele verbondenheid die er bestaat, de literatuur. Een feest voor het oor en het hart.
Vooral is de verwachting dat deze dichters en schrijvers nóg meer worden gelezen, ook in Suriname. Een festival gaat voorbij, maar boeken blijven.

Rudi Wester
Directeur Nederlands Literair Produktie- en Vertalingenfonds