Book

Louis Ferron

Works of Mercy

Van Louis Ferron verschijnt vrijwel ieder jaar een boek. Toch gaat dat nooit met tromgeroffel gepaard. Onterecht, zo blijkt maar weer met Werken van barmhartigheid. Deze roman sluit aan bij actuele maatschappelijke onrust, waardoor je haast denkt, of hoopt, dat wie de werken van Ferron leest de wereld anders leert aanschouwen. Oorlogstrauma’s, politiek-maatschappelijk engagement, het zijn thema’s die deze schrijver aankleven.

In dit boek vertelt Ferron een diepgelaagd verhaal: het meisje Teuntje – aan de drugs, doelloos rondzwervend – wordt opgevangen door een oud-legionair. Hij laat haar afkicken en geeft haar de zorg voor een Marokkaans kindje. Maar als het jongetje in het intolerante Haarlem wordt vermoord, wordt dat háár aangerekend. In de cel pleegt ze zelfmoord, haar rechtskundig adviseur kan dat niet verhinderen. Uit schaamte verschuilt deze man zich in Gelderland – cynisch en brommend, waar de journalist die dit verhaal optekent hem vindt. Niet alleen de verloederde maatschappij en het bekrompen Haarlem krijgen ervan langs, ook de journalistiek wacht een flinke veeg uit de pan: die berust louter op ijdelheid en verzinsels. Ferron krast een weinig verheugend wereldbeeld neer, maar heeft dat meeslepend scherp gedaan.

Louis Ferron

Louis Ferron (1942-2005) was the son of a German Wehrmacht soldier and a Dutch mother. He made his debut in 1962 with the poem cycle Kleine krijgskunde (Small Theory of War), which was published in a literary magazine. His first novel appeared in 1974. He also wrote essays and translated novels by…

lees meer

Details

Werken van barmhartigheid (2003). Fiction, 256 pages.

Publisher

De Bezige Bij

Van Miereveldstraat 1
NL - 1071 DW Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 305 98 10
Fax: +31 20 305 98 24

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.debezigebij.nl

lees meer