Weblog

Nederlandse succesnummers, Finse gezelligheid en Engelse plannen

Nederlandse succesnummers, Finse gezelligheid en Engelse plannen

London Book Fair 2018

24 april 2018 - Mireille Berman

De London Book Fair is als vanouds levendig en opwindend – er is altijd wel een buzz. Het internationale boekenvak heeft zich na de crisis duidelijk gestabiliseerd. Uitgevers zijn ‘in acquisition mode’, aldus Jamie Byng van uitgeverij Canongate. Dat merken wij zeker ook, aan onze tafeltjes in het rechtencentrum van de beurs: het is druk, de sfeer is goed, onze afsprakenschema’s zitten voller dan ooit, en voortdurend komen er mensen tussendoor iets vragen of naar een interessant klinkende titel informeren.

Lees meer
Hobbeldebobbel over de kinderkopjes

Hobbeldebobbel over de kinderkopjes

Livre Paris 2018

10 april 2018 - Mireille Berman

Het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren waren van 15 tot en met 19 maart met een tiental auteurs en een grote stand aanwezig op Livre Paris, Frankrijks grootste boekenbeurs. De aanwezigheid van de fondsen stond dit jaar in het teken van de door hen georganiseerde Les Phares du Nord-campagne, waarin meer dan 100 auteurs uit de Lage Landen zich gedurende het jaar op zo’n twintig literaire festivals door heel Frankrijk presenteren.

Lees meer
Gesprekken op een boekenmarkt

Gesprekken op een boekenmarkt

Cairo International Book Fair 2018

13 februari 2018 - Mireille Berman

Grote, witte tenten op een kale, stoffige vlakte – dat is de Cairo International Book Fair, de oudste en grootste boekenbeurs van de Arabische wereld. Gezinnetjes slenteren voorbij met koelboxen, wandelwagens en boodschappentassen vol boeken.

Lees meer
Bookstan Sarajevo

Bookstan Sarajevo

24 juli 2017 - Mireille Berman

Van 4 tot 7 juli vond in Sarajevo het literaire festival Bookstan plaats onder het motto ‘No east, no west’. Het festival is een vrijplaats waar alles draait om mensen en de verhalen die zij vertellen.

Lees meer
‘The book is alive and kicking’

‘The book is alive and kicking’

London book fair 2017

21 maart 2017 - Mireille Berman

De boekenbeurs in Londen stond dit jaar sterk in het teken van de actuele politieke situatie. De Engelse uitgevers zaten duidelijk in hun maag met de aanstaande Brexit: onvermijdelijk als het weer – dat onverwacht prachtig was, hoewel de beurs een maand eerder dan gewoonlijk plaatsvond, heel dicht op de Leipziger Buchmesse en de Salon du Livre in Parijs.

Lees meer
Nieuwsgierigheid en enthousiasme

Nieuwsgierigheid en enthousiasme

30ste Guadalajara International Book Fair

20 december 2016 - Mireille Berman

De Guadalajara International Book Fair, ook wel bekend als de “FIL” (Feria Internacional del Libro de Guadalajara) is een van de grootste boekenbeurzen ter wereld. Met 800.000 bezoekers, 1.600 internationale uitgevers uit 40 landen en 650 auteurs uit 44 landen was de dertigste editie spectaculair en spraakmakend.

Lees meer
Hola Holanda

Hola Holanda

Notities over de boekenbeurs in Bogotá

12 mei 2016 - Mireille Berman

De Bogotá book fair is een van de grootste boekenbeurzen van Latijns-Amerika. De beurs trekt jaarlijks 500.000 bezoekers, onder wie 30.000 kinderen, en beleefde dit voorjaar zijn 29ste editie. ‘Hola Holanda’ was de slogan die overal op banners, buttons en posters stond, want Nederland was gastland. Vanwege dat gastlandschap waren vijftien auteurs en professionals uit het Nederlandse boekenvak uitgenodigd. Hun bezoek werd gecombineerd met een handelsmissie van bedrijven uit de creatieve industrie. Prinses Laurentien opende de beurs, samen met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.

Lees meer
Een goed verhaal

Een goed verhaal

Göteborg Book Fair 2015

2 oktober 2015 - Mireille Berman

De boekenbeurs van Göteborg is bedoeld voor het Zweedse publiek en (buitenlandse) professionals, waar in het rustige Rights Center met kalmte en ingetogenheid over nieuwe titels en ontwikkelingen in het boekenvak wordt gesproken. Er is, anders dan op de beurzen in Frankfurt of Londen, meer tijd om langer door te praten. Maar deze keer was de sfeer toch anders: de openingssessie werd gedomineerd door een hoog oplopend politiek debat.

Lees meer
Nederlandse kunst in de wereld

Nederlandse kunst in de wereld

16 juni 2015 - Mireille Berman

Op 2 juni vond de presentatie plaats van Nederlandse kunst in de wereld 1980 – 2013, van Ton Bevers, Bernard Colenbrander, Johan Heilbron en Nico Wilterdink. Die presentatie ging gepaard met een expertmeeting in het Trippenhuis, georganiseerd door de Academie van Kunsten, De Boekmanstichting en Dutch Culture.

Lees meer
‘You touch me so much’

‘You touch me so much’

Nanfang International Literary Festival

8 september 2014 - Mireille Berman

In de Zuid-Chinese stad Guangzhou, met 12 miljoen inwoners een van de grootste steden van China, werd van 18 tot 24 augustus het Nanfang International Literary Festival georganiseerd. Guangzhou, het vroegere Kanton, is een merkwaardige combinatie van oude resten en onstuitbare oprukkende nieuwbouw. De razendsnelle economische groei is overal zichtbaar.

Lees meer

Mireille Berman

Non-fictie specialist

buitenland

Non-fictie specialist

m.berman@letterenfonds.nl