Tanja Mlaker

Tanja Mlaker

raad van advies

Tanja Mlaker (1970) is literair vertaler Nederlands-Sloveens en directeur-bestuurder van Cultuur Eindhoven. Daarnaast is ze voorzitter van de Raad van Toezicht van het SPRING festival Utrecht en bestuurslid van Danstheater AYA.

Mlaker werkt al bijna twee decennia als vertaler van voornamelijk hedendaagse literatuur − proza, poëzie, non-fictie en toneel − uit het Nederlands en Duits in het Sloveens. Ze vertaalde werken van gerenommeerde auteurs als Cees Nooteboom, Adriaan van Dis, Margriet de Moor, Connie Palmen, Dimitri Verhulst en Annelies Verbeke.

Daarnaast was ze twee decennia werkzaam in de podiumkunsten: eerst als dramaturg bij Theater Malpertuis, later als manager in de culturele sector in Nederland, o.a. bij Danstheater Aya en Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Tanja Mlaker studeerde Duitse en Franse taal en literatuur aan de Universiteit Ljubljana, Duitse literatuur en theaterwetenschappen aan de Universiteit Leipzig en volgde een specialisatie op het gebied van theaterwetenschappen, vrouwenstudies en moderne Duitse en Nederlandse literatuur aan de Universiteit Utrecht.

Mlaker neemt zitting in de adviescommissies Literaire manifestaties en projecten (zowel incidenteel als meerjarig).