Tanja Mlaker

Tanja Mlaker

raad van advies

Tanja Mlaker (1970) is literair vertaler Nederlands-Sloveens en zakelijk leider van De Nationale Opera. Ze is tevens vice-voorzitter van de Federatie Cultuur.

Mlaker werkt al bijna twee decennia als vertaler van voornamelijk hedendaagse literatuur - proza, po√ęzie, non-fictie en toneel - uit het Nederlands en Duits in het Sloveens. Ze vertaalde werken van gerenommeerde auteurs als Cees Nooteboom, Adriaan van Dis, Margriet de Moor, Connie Palmen, Dimitri Verhulst en Annelies Verbeke.

Daarnaast is ze sinds 1996 werkzaam in de podiumkunsten: eerst als dramaturg bij Theater Malpertuis, later als manager in de culturele sector in Nederland. Nu werkt ze bij Nationale Opera & Ballet in Amsterdam als zakelijk leider van De Nationale Opera.

Tanja Mlaker studeerde Duitse en Franse taal en literatuur aan de Universiteit Ljubljana, Duitse literatuur en theaterwetenschappen aan de Universiteit Leipzig en volgde een specialisatie op het gebied van theaterwetenschappen, vrouwenstudies en moderne Duitse en Nederlandse literatuur aan de Universiteit Utrecht.

Mlaker neemt zitting in de adviescommissies Literaire manifestaties en projecten (zowel incidenteel als meerjarig).