Sjoerd van Faassen

Sjoerd van Faassen

raad van advies

Sjoerd van Faassen (1949) is cultuurhistoricus. Hij was langdurig werkzaam als hoofd Collecties bij het Letterkundig Museum. Recent publiceerde hij: Jan Siebelink. Het wonder dat mij is geschied (De Bezige Bij, Schrijversprentenboek 58, 2013); Van De Stijl en Het Overzicht tot De Driehoek. Belgisch-Nederlandse netwerken in het modernistische interbellum (Garant, 2013); ‘Een man zonder karakter. Roel Houwink en de Tweede Wereldoorlog’, in Strijd. Polemiek en conflict in de Nederlandse letteren (Leiden University Press, 2012); ‘“Zoo, komen daar zoo vele groote hansen”. Charley Toorop en Sélection’, in Zacht Lawijd 11 (2012). Ook trad hij op als mederedacteur van Fritzi Harmsen van Beek, In goed en kwaad. Verzameld werk (De Bezige Bij, 2012).

Van Faassen is extern redacteur van de RKD Bronnenreeks, maakt deel uit van de redactie van de Oerboekreeks en van de kernredactie van Zacht Lawijd, Literair-historisch tijdschrift. Samen met Hans Renders bereidt hij een biografie voor over Theo van Doesburg.

Sjoerd van Faassen is per 1 januari 2013 benoemd in de Raad van advies. Hij zal o.a. plaatsnemen in de adviescommissie Literaire Uitgaven.