Schrijver

Kees 't Hart

Kees ‘t Hart (b. 1944) debuteerde in 1988 met de verhalenbundel Vitrines. Naast romans verschenen in de jaren daarna ook twee dichtbundels: Kinderen die leren lezen (1998, bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs) en Ik weet nu alles weer (2008). Verder publiceerde ‘t Hart een reportage over voetbalclub FC Heerenveen (Het mooiste leven…) en talloze essays en kritieken. Zijn roman De revue (1998) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en bekroond met de Multatuliprijs. Ter navolging (2004) was een van de boeken op de shortlist van de AKO Literatuurprijs. In de VS verscheen zijn ‘The Road to Camden’, een lang gedicht over Walt Whitman. In 2014 verscheen Teatro Olympico over twee Haagse theatermakers die worden uitgenodigd een toneelstuk te produceren voor het fameuze theater in Vicenza. Kees ‘t Hart schrijft recensies voor De Groene Amsterdammer.

Ter navolging

Ter navolging

(Querido, 2004, 437 pagina's)

Ter navolging ontleent zijn naam aan de Haagse begraafplaats waar Betje Wolff en Aagje Deken zijn begraven. In de roman doet de jonge neerlandicus Vincent Gorter onderzoek naar het leven van de twee ‘oude blagen’, zoals Busken Huet ze ooit noemde, en doet spectaculaire ontdekkingen. De twee patriottistische dames zouden zijn betrokken bij een Orangistisch complot én onder pseudoniem pornografische geschriften hebben gepubliceerd. Een clubje hooggeleerde academici – van wie ’t Hart de namen van echte letterkundigen gebruikt – zet grote vraagtekens bij Gorters onderzoek en probeert hem vervolgens in de wielen te rijden.

Lees meer
De krokodil van Manhattan

De krokodil van Manhattan

(Querido, 2006, 255 pagina's)

In voorgaand werk waren de personages van Kees ’t Hart allen adolescenten, behept met een lichtelijk overspannen verbeelding. Aan dat laatste verandert gelukkig niets nu de auteur in De krokodil van Manhattan voor het eerst zichzelf als ik-figuur opvoert. Geen twintiger dus, maar aan verwarring en hilariteit geen gebrek.

Lees meer
Teatro Olimpico

Teatro Olimpico

(Querido, 2014, 220 pagina's)

‘Teatro Olimpico was a dream, a dream that had to come true. I hope you under­stand.’ Here the dramatist at the centre of Kees ’t Hart’s tenth novel shares his tale of woe with a potential backer. His dream of staging a ground-breaking production at Italy’s most celebrated theatre lies in tatters.

Lees meer

Website

http://www.keesthart.com/