Schrijver

Laia Fàbregas

Laia Fàbregas (1973) is Catalaanse van origine. Ze werd geboren in Barcelona, woonde zowel in Nederland als in Spanje en studeerde in beide landen. Eerst beeldende kunst aan de universiteit van Barcelona, later kunst- en cultuurmanagement in Rotterdam. Ook bezocht ze de Rietveld Academie waar toen net de studierichting schrijven van start ging. Ze ging er heen in de hoop om haar beeldend werk te verrijken, maar het liep anders. Ze richtte zich uitsluitend op taal en hoewel ze nooit afstudeerde verscheen in 2008 haar debuutroman Het meisje met de negen vingers. De roman over twee Catalaanse zusjes die opgroeiden in de nadagen van de dictatuur onder Franco werd met lof ontvangen en diverse talen vertaald.

Illustratief voor het type auteur dat Fàbregas is, is een zinnetje uit dit debuut: ‘Jij bent echt conceptueel, jij.’ Het is een liefdesverklaring van het ene personage aan het andere en het staat er bijna achteloos. Toch geeft het goed aan waarmee Fàbregas bezig is: literatuur maken die op speelse wijze iets zegt over kunst. Landen is haar tweede roman.

Landen

Landen

(Ambo Anthos, 2010, 209 pagina's)

‘Biztresa’ is een onbestaand woord. Betekenisloos is het in iedere taal. Het zijn uitsluitend letters, maar wie wil kan er betekenis in zoeken. Het woord is een metafoor voor kunst in Landen van Laia Fàbregas. Het ligt verborgen op de bodem van een kistje dat een centrale rol vervult in haar nieuwe roman. Wanneer de man aan wie het toebehoort overlijdt tijdens een vlucht van Spanje naar Nederland, neemt zijn toevallige reisgenote het mee.

Lees meer

Vertalingen