Schrijver

Anton Valens

Anton Valens (1964) werd opgeleid tot kunstschilder aan de Rietveld Academie en de Rijksacademie. Tijdens zijn studie werkte hij in de Thuiszorg in Amsterdam. De ervaringen die hij opdeed verwerkte hij in zijn romandebuut, Meester in de hygiëne (2004), over een jongeman die schoonmaakt in de huizen van hulpbehoevende senioren. Het boek werd bekroond met verschillende literaire prijzen, het werd enkele malen herdrukt en er verscheen een Franse vertaling. In 2008 publiceerde Valens zowel de verhalenbundel Dweiloorlog, waarin hij andermaal vertelde over zijn bezigheden in de Thuiszorg, als het reisverhaal Ik wilde naar de rand van Beijing. Een onuitwisbare indruk maakte Valens met de novelle Vis (2009) een hard en masculien verhaal, in glasheldere stijl, over een kunstenaar die tamelijk ambitieloos in het leven staat. Wanneer hij zich aansluit bij een groep vissers wordt hij pijnlijk geconfronteerd met zijn bedroevende positie op de sociale ladder.

Vis

Vis

(Augustus, 2009, 138 pagina's)

Anton Valens voert in zijn werk personages op die zich een onbekende wereld eigen proberen te maken. In zijn veelgeprezen debuut Meesters in de hygiëne (2004) is het een student van de kunstacademie die als bijbaan schoonmaakt bij vereenzaamde ouderen en wordt meegesleept door hun levensgeschiedenissen. In de novelle Vis gaat om een werkeloze kunstenaar die aanmonstert op een vissersschuit, die met sleepnetten de bodem van de Waddenzee bejaagt op schol, schar en tong.

Lees meer
Het boek Ont

Het boek Ont

(Augustus, 2012, 320 pagina's)

Het boek Ont van Anton Valens is een onvergetelijke geschiedenis waarin de schrijver een precaire balans weet te houden tussen vrolijke nonsens en zuivere ernst. Plaats van handeling is Groningen, een stad gelegen in het uiterste noorden van Nederland.

Lees meer

Vertalingen