Schrijver

Chika Unigwe

Chika Unigwe (1974) is een Nigeriaanse schrijfster die in België woont. Met haar in het Engels geschreven verhalen won ze de BBC Short Story Award in 2003, de Commonwealth Short Story Award in 2004 en werd ze genomineerd voor de Caine Prize, de Afrikaans Booker Prize. Als romanschrijfster debuteerde ze in 2005 met De feniks, over de persoonlijke problemen van een Afrikaanse vrouw in Vlaanderen. Fata morgana (2007) bracht via de wereld van de zwarte prostituees in Antwerpen de vrouwenhandel vanuit Nigeria in beeld. Het werd vertaald in het Engels, Italiaans, Duits en Hongaars. In haar jongste roman,Nachtdanser , die helemaal in Afrika speelt, keert Chika Unigwe terug naar haar geboortestad Enugu in het zuiden van Nigeria.

Fata Morgana

Fata Morgana

(Meulenhoff | Manteau, 2007, 320 pagina's)

De vier Afrikaanse vrouwen die in Antwerpen in de prostitutie werken, de hoofdpersonages in de tweede roman Fata Morgana van Chika Unigwe, zijn niet geheel ontevreden over hun lot. Maar als Sisi in een buitenwijk wordt vermoordt, zoeken de drie anderen beschutting bij elkaar met hun ontzetting en hun vragen.

Lees meer
Nachtdanser

Nachtdanser

(De Bezige Bij Antwerpen, 2010, 285 pagina's)

Nachtdanser, de derde roman van Chika Unigwe, is gestoeld op de tegenstelling tussen traditie en moderniteit in het hedendaagse Nigeria. De onverwachte dood van haar moeder Ezi confronteert dochter Mma met een verzwegen verleden. Haar moeder is indertijd van haar vader weggegaan omdat hij hun dienstmeisje had zwanger gemaakt. Ze keerde met haar dochter terug naar Enugu, waar ze vandaan kwam, en bouwde er een bestaan op als prostituee. Hiermee hypothekeerde ze echter ook Mma’s toekomst.

Lees meer

Vertalingen