Schrijver

Marente de Moor

Marente de Moor (1972) voerde jarenlang een correspondentschap in Sint Petersburg. Daarover publiceerde zij in 1999 Peterburgse vertellingen. In 2007 maakte ze haar romandebuut met De overtreder, dat als Amsterdam und zurück ook in Duitsland een lovend onthaal kreeg. Haar tweede roman, De Nederlandse maagd (2010), werd eveneens positief besproken.

De overtreder

De overtreder

(Querido, 2007, 244 pagina's)

In De overtreder beschrijft Marente de Moor met flair het wereldje van in de jaren ’90 in Amsterdam aangespoelde Oost-Europeanen. Een tableau van drinkebroers, brokkenpiloten en straatventers die met veel mooie verhalen en wodka de dag doorkomen. Onder die laag van fraaie anekdotes over bohemien levens worden begrippen als het bestaan van nationale identiteiten en de betekenis van grenzen ter discussie gesteld. Een Rus in Amsterdam is nog steeds een Rus. Grenzen bestaan zo eigenlijk niet.

Lees meer
De Nederlandse maagd

De Nederlandse maagd

(Querido, 2010, 297 pagina's)

In de zomer van 1936 stuurt de Nederlandse arts Jacq zijn achttienjarige dochter Janna naar zijn Duitse jeugdvriend Egon von Bötticher. Hij is de adellijke maître die haar verder in de schermkunst bekwaamt. Hij slijt zijn dagen op een landgoed, waar hij voor studenten de verboden Mensur organiseert - een rite waarbij de schermers elkaar als teken van moed zichtbare verwondingen toebrengen. Egon is een geheimzinnige figuur, aantrekkelijk en onweerstaanbaar als Heathcliff, voor wie Janna onvermijdelijk valt.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.marentedemoor.nl/