Schrijver

Philip Snijder

Philip Snijder (1956) is geboren in Amsterdam, waar hij opgroeide in een oude volksbuurt. Snijder studeerde Italiaans en werkte onder andere bij een schoonmaakbedrijf, boekhandel, jeugdhotel, universiteit, café en culturele instelling. Hij publiceerde een paar verhalen over zijn jeugd in het literaire tijdschrift De Tweede Ronde. Deze deels op waargebeurde feiten gebaseerde verhalen heeft hij verwerkt in zijn debuut Zondagsgeld.

Zondagsgeld

Zondagsgeld

(Atlas Contact, 2007, 158 pagina's)

Het is halverwege de woelige jaren zestig van de vorige eeuw. Niet ver van het Centraal Station in Amsterdam ligt Bickerseiland, een stukje ingepolderd land dat in de 17e eeuw een bedrijvig toneel van de scheepvaart was, maar later veranderde in een volksbuurt, ‘een vergeten, slordig stuk Amsterdam, volgestouwd met verkrotte huizen, bouwvallige loodsjes en autowrakken.’

Lees meer
Retour Palermo

Retour Palermo

(Atlas Contact, 2011, 190 pagina's)

Philip Snijder debuteerde in 2007 met Zondagsgeld, een autobiografische roman over zijn jeugd in een armoedige wijk bij de haven van Amsterdam. Opvallend waren de poëtische toon en de haarscherpe beschrijvingen van de dilemma’s van de jonge hoofdfiguur in een omgeving die geen zwakte tolereert. Zijn tweede roman heeft hij gesitueerd op het verre Sicilië, het roerige Palermo in de jaren zeventig.

Lees meer

Vertalingen