Schrijver

Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (b. 1972) debuteerde in 1999 met de verhalenbundel De kamer hiernaast. Daarop volgden Niets, niemand en redelijk stil (2001) en De verveling van de keeper (2002). Zijn romans Problemski Hotel (2003) en De helaasheid der dingen (2006), kenden een overweldigend succes en werden vertaald in vele talen. De helaasheid der dingen werd in 2008 verfilmd en werd in verschillende landen en op festivals zeer goed onthaald. Nadien volgden Mevrouw Verona daalt de heuvel af (2006), Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008) en De laatste liefde van mijn moeder (2010).

Problemski Hotel

Problemski Hotel

(Contact, 2003, 112 pagina's)

Voor een artikel over asielzoekers verbleef Dimitri Verhulst enkele dagen in een asielzoekerscentrum. Deze ontnuchterende ervaring leidde tot Problemski Hotel, waarin de problemen van asielzoekers vanuit een heel onverwachte hoek worden belicht. De verteller in Problemski Hotel is de Ethiopische fotograaf Bipul Masli. Hij schetst een verrassend beeld van het leven in het centrum, een besloten gemeenschap waarin spontaan eigen codes en leefgewoonten tot stand komen.

Lees meer
De helaasheid der dingen

De helaasheid der dingen

(Contact, 2006, 207 pagina's)

Dimitri Verhulst schrijft graag over het eigen nest, zij het met enige cynische distantie. In Dinsdagland (2004) bundelde hij reportages over typisch Belgische plekken en volkse eigenheden. In zijn jongste roman De helaasheid der dingen opent hij de poorten naar zijn jeugd opnieuw, en deze keer wagenwijd. De hoofdpersoon is een jongen in een ontregeld gezin in een vergeten dorp. De hooghartige moeder, die haar zoon na de moeilijke bevalling nooit koesterde, heeft man en kind verlaten, en de zoon woont nu samen met zijn vader en drie ooms in bij zijn grootmoeder. Ze zijn ongemanierd en boertig, onberekenbaar en onhandelbaar. Bengelend onder aan de sociale ladder maken ze van hun leven een…

Lees meer
Mevrouw Verona daalt de heuvel af

Mevrouw Verona daalt de heuvel af

(Contact, 2006, 110 pagina's)

Met Mevrouw Verona daalt de heuvel af, een stemmige, aandoenlijke novelle, voegt Dimitri Verhulst een nieuwe dimensie toe aan zijn werk. Jaren geleden zijn mevrouw Verona en haar man, beiden muzikant, op een heuvel buiten het dorpje Oucw├Ęgne komen wonen. Toen hij ziek werd heeft hij nog een grote houtvoorraad voor haar aangelegd. Nadien heeft hij zich opgeknoopt aan een boom. Van het hout van die voorraad wil ze een cello laten maken, maar omdat hout daarvoor traag en lang moet drogen, wordt het instrument pas twintig jaar later bij haar afgeleverd. Al die tijd houden honden haar gezelschap.

Lees meer
De intrede van Christus in Brussel

De intrede van Christus in Brussel

(Contact, 2011, 192 pagina's)

Zoals Godverdomse dagen op een godverdomse bol heeft De intrede van Christus in Brussel , het nieuwe boek van Dimitri Verhulst, zowel iets van een eigenzinnig pamflet als van een morele fabel. Op een dag meldt een persbericht dat Jezus Christus Brussel zal bezoeken op de Belgische nationale feestdag, 21 juli.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.dimitriverhulst.ne…