Schrijver

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (b. 1975) debuteerde op 21-jarige leeftijd met de roman Bruiloft aan zee (1996), over een Nederlandse Marokkaan die in zijn geboorteland de gedeserteerde bruidegom van zijn zusje moet opsporen. Een overrompelende roman waarvoor de Haagse slagerszoon de Geertjan Lubberhuizenprijs kreeg. Zijn tweede roman, zes jaar later verschenen onder de veelzeggende titel De langverwachte (2002), werd bekroond met de Libris Literatuurprijs. Behalve romans, schrijft Benali toneel- en journalistiek werk, het meest recent Marokko door Nederlandse ogen (2005), samen met Herman Obdeijn. Abdelkader Benali woont en werkt in Amsterdam.

Laat het morgen mooi weer zijn

Laat het morgen mooi weer zijn

(De Arbeiderspers, 2005, 239 pagina's)

De derde roman van Abdelkader Benali, Laat het morgen mooi weer zijn, vertelt de geschiedenis van een jonge man, Malik Ben genaamd, die na de dood van zijn moeder door zijn vader op een cruiseschip wordt gezet. Hij raakt tijdens die reis in de ban van een Spaanse schone, en laat haar op haar verzoek achter bij haar broer in Tanger. Zelf reist hij door naar het land waar zijn ouders vandaan komen, om er achter zien te komen wat zijn vader ooit bezielde om spion te worden. Gelouterd keert hij huiswaarts, waar zijn vader inmiddels is overleden maar waar hij warm wordt onthaald door diens kersverse weduwe. Hij vat het plan op de laatste wens van zijn vader gestand te doen. Daartoe richt hij een…

Lees meer
De stem van mijn moeder

De stem van mijn moeder

(De Arbeiderspers, 2009, 224 pagina's)

Met De stem van mijn moeder keert Abdelkader Benali terug naar zijn oorsprong, naar de uitvinding die hij als twintigjarige deed om zijn leven vorm te geven: de literatuur. Net als Bruiloft aan zee, zijn vrolijke, grillige debuut dat hij in 1995 aan het papier toevertrouwde en Benali succes bracht in heel Europa, is zijn nieuwe roman een verhaal dat je voortstuwt naar een daverende climax en dat is geschreven in een exuberante mix van stijlen en invloeden.

Lees meer

Vertalingen