Schrijver

Bart Koubaa

Bart Koubaa (1968) is fotograaf en schrijver. Zijn debuut Vuur (2000), gesitueerd in het milieu van de zigeuners, werd bekroond met de Vlaamse debuutprijs en - in het kader van een promotiecampagne voor het lezen - op ruime schaal verspreid door het cultuurministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Lucht (2005) speelt deels in Japan en deels in de Verenigde Staten, met de atoombom op Hiroshima als historische achtergrond. In 2007 publiceerde Koubaa nog Het gebied van Nevski, over een schrijver die tijdens een reis door Rusland door het ijs is gezakt en als gevolg van een hersenbeschadiging zich de taal opnieuw eigen moet maken. De leraar (2009) is Koubaa’s vierde roman.

Lucht

Lucht

(Querido, 2005, 124 pagina's)

Kudo Yamamoto de hoofdpersoon van Bart Koubaa’s tweede roman Lucht sleept een heel verleden achter zich aan. Op zijn vijftiende volgde hij zijn vader naar de Verenigde Staten. Hij werkte zich op tot vertaler van het FBI, maar in 1945 beging hij een kapitale fout: aarzelend bij het keizerlijke taalidioom ontging hem de onvoorwaardelijke capitulatie van de Japanse keizer en daardoor gooiden de Verenigde Staten alsnog de bommen op Hiroshima en Nagasaki.

Lees meer
De leraar

De leraar

(Querido, 2009, 283 pagina's)

De nieuwe roman De leraar van Bart Koubaa bestaat voor het grootste gedeelte uit het verhaal in de ik-vorm van een ouder wordende leraar Nederlands, bijgenaamd De Kraai, op een technische school. Zijn hoofdzakelijk allochtone leerlingen hebben geen interesse voor zijn vak en hij krijgt weinig van hen gedaan. Anders dan zijn openlijk verbitterde collega’s is hij lijdzaam geworden in zijn cynisme en stil verrechtst in zijn opvattingen. Ook het nieuws dat hij aan prostaatkanker lijdt, verwerkt hij gelaten. Sinds de dood van zijn moeder woont hij alleen. Zijn vader, een militair, is lang geleden weggegaan en heeft niets meer van zich laten horen. Voor hij leraar werd is De Kraai ook militair…

Lees meer

Vertalingen