Schrijver

Wanda Reisel

Wanda Reisel (1955) studeerde dramaturgie en debuteerde in 1986 met Jacobi’s tocht, twee jaar later gevolgd door de roman Het blauwe uur. Ze had toen al enkele toneelstukken op haar naam staan, ze schrijft nog steeds voor het theater en incidenteel ook voor film en televisie. Andere romans die ze publiceerde zijn Baby Storm (nominatie Libris Literatuurprijs, 1997), Een man een man (2000, eveneens genomineerd voor diezelfde prijs) en Witte liefde (2004, winnaar van de Anna Bijnsprijs en een nominatie voor de AKO Literatuurprijs). In 2006 verscheen van haar een bundeling met haar complete werk voor toneel, Tien stuks (1984-2006), in 2008 gevolgd door de roman Die zomer en in 2011 door de roman Nacht over Westwoud.

Het blauwe uur

(Querido, 1988)

De jonge advocate Emy Andersen probeert na de dood van haar vriend Arthur, drie jaar terug, haar leven weer op orde te krijgen. Maar als ze door stom toeval op het spoor komt van een vriendje uit haar jeugd, raakt ze meer en meer aan hem verslingerd. Adriaan Karton leidt een leven dat Emy aantrekt als een verterend vuur.

Lees meer

Het beloofde leven

(Querido, 1993, 190 pagina's)

Het beloofde leven schuift drie werkelijkheden in elkaar: die van een welvarend joods artsengezin in de jaren zestig, die van het gekwelde leven van de geheimzinnige figuur Adler - die er vlak voor zijn veertigste een eind aan maakt -, en die van de hedendaagse scriptdokter Vera Aleksander, die haar aanwezigheid in de voegen van deze wereld probeert te persen. (Hoe is het toch mogelijk, dacht Vera, dat anderen voor zichzelf glashelder zijn? Ik ben mijzelf een raadsel, mezelf steeds weer vreemd, onbekend. Ik kom telkens uit een andere hoek, mezelf verbijsterend, volledig onbetrouwbaar eigenlijk.)

Lees meer
Plattegrond van mijn jeugd

Plattegrond van mijn jeugd

(Contact, 2010, 221 pagina's)

Het was een monumentaal pand van vijf etages met zestien kamers en de tuin grensde aan het Vondelpark in Amsterdam: een groot sprookjesachtig huis waar je naar hartenlust in kon verdwalen. Daar groeide tussen 1961 en 1974 de schrijfster Wanda Reisel op samen met haar ouders, broers en zusters. Het waren jaren waarin de Tweede Wereldoorlog, zonder dat er ooit veel over gesproken werd, zijn schaduw wierp over het jonge gezin (een aantal leden van hun Joodse familie was verdwenen); evenals de dood van de oudste zoon op Curaçao, enkele jaren voordat ze in Amsterdam kwamen wonen. Tegelijk diende de vrijheid van de jaren zestig zich aan.

Lees meer
Adam

Adam

(Atlas Contact, 2019, 360 pagina's)

Wanda Reisel tells the story of a young man who, after witnessing an attack on the war monument in Amsterdam’s Dam Square, hears a voice telling him: ‘You have to change your life. Don’t look back.’ But is that really possible when you’re trying to flee? The faster you run from the past, the harder it is to escape your memories.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.wandareisel.nl/