Schrijver

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke (1976) werd met haar succesrijke debuut Slaap! (2003) meteen bekend. In het Nederlands werden er meer dan 70.000 exemplaren van verkocht, en het werd in achttien landen uitgegeven. Ze publiceerde een tweede roman Reus (2006) en een bundel verhalen Groener gras (2007), waarin haar verrassend bijzonder realisme en lichtjes bizarre en absurde humor de aandacht trokken. Annelies Verbeke schrijft ook columns, filmscenario’s en theaterteksten. Met haar nieuwe roman Vissen redden, een nieuw hoogtepunt in haar ontwikkeling, verstevigt ze haar positie als een van de meest vooraanstaande auteurs van haar generatie.

Slaap!

Slaap!

(De Geus, 2004, 160 pagina's)

Maya lijdt aan slapeloosheid en niets of niemand kan haar helpen. ’s Nachts dwaalt ze door de stad en benijdt ze de mensen voor wie de nachtrust vanzelfsprekend is. Als haar vriend haar hulpeloos in de steek gelaten heeft, vindt ze een kompaan in de eveneens slapeloze, een stuk oudere Benoit. Hij ziet in haar de moeder met wie hij zich innig verbonden voelde, een dubbelzinnige binding (zij was prostituee, maar dat begreep hij niet) die van hem reeds in zijn jeugd een kwetsbare buitenstaander gemaakt heeft. Zij herkent in hem een begripvolle lotgenoot die haar helpt haar bestaan enigszins draaglijk te maken.

Lees meer
Groener gras

Groener gras

(De Geus, 2007, 224 pagina's)

Annelies Verbeke’s werk wordt geroemd om haar bizarre kijk op lichtjes ongewone mensen, die naast hun onwennigheid in het leven toch veel emotie in petto hebben. In hun existentieel ongemak komen schakeringen van vereenzaming, verlatenheid, onmacht, een gevoel van nietigheid en verweesd zijn tot uiting, maar niet zonder een tegenwicht van subtiele ironie en onderkoelde humor.

Lees meer
Vissen redden

Vissen redden

(De Geus, 2009, 185 pagina's)

Het verhaal van Vissen redden, de nieuwe roman van Annelies Verbeke, is doordrongen van de pijn om een voorbije liefde. Nadat haar vriend Thomas haar heeft verlaten, keert de schrijfster Monique Champagne zich af van de literatuur. Ze vindt een nieuw levenselan in haar engagement om de wereldwijde dramatische teloorgang van het visbestand aan te klagen. Een organisatie vraagt haar een literair intermezzo te verzorgen op internationale symposia over de visserij. Daarvoor reist ze eerst naar Tallinn, vandaar naar Athene en Lissabon, gaat ze toch naar Istanboel, hoewel haar optreden daar werd afgelast, en belandt ze uiteindelijk in een weinig gastvrij Vladivostok.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.anneliesverbeke.com