Schrijver

David van Reybrouck

David Van Reybrouck (1971) is een wetenschapper, cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. In 2010 kreeg hij drie belangrijke literaire onderscheidingen: de Libris Geschiedenisprijs, de Jan Greshoffprijs en de AKO Literatuurprijs voor zijn boek Congo, waarvan meer dan 200,000 exemplaren zijn verkocht.

De plaag

De plaag

Het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika

(Meulenhoff | Manteau, 2001, 302 pagina's)

Werkend aan zijn doctoraalscriptie over de prehistorische archeologie stoot David van Reybrouck op de beschuldiging dat de Belgische schrijver en Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck in zijn boek La vie des termites (1926) het werk van de Zuid-Afrikaanse schrijver, journalist en natuurwetenschapper Eugène Marais geplagieerd zou hebben. Hij besluit de zaak zelf te onderzoeken.

Lees meer
Congo

Congo

(De Bezige Bij, 2010, 680 pagina's)

Zoals veel landgenoten van zijn generatie kende David van Reybrouck Congo uit de verhalen van vroeger: in de jaren zestig was zijn eigen vader er werkzaam. Maar hoe de geschiedenis van het land werkelijk in elkaar stak kwam hij pas te weten toen hij het onderzoek deed voor dit monumentale boek over de voormalige kolonie in het hart van Afrika. Hij richtte zich op de levens van inwoners en interviewde ruim 500 mensen. Het resultaat is een amalgaam van getuigenissen die een nieuw beeld oproepen van de wijze waarop de bevolking alle leed heeft doorstaan en hoe het toch zichzelf is gebleven.

Lees meer

Vertalingen