Schrijver

Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts (b. 1955) is een van de meest vooraanstaande Vlaamse auteurs. Ze debuteerde in1987 met de roman Een zuil van zout en publiceerde sindsdien meer dan twintig romans, verhalenbundels en essays. Het meest opvallende thema in haar veelbekroonde oeuvre is de onbevredigende relatie tussen mannen en vrouwen, of tussen ouders en kinderen, in hun verlangen naar overgave en intimiteit allen belemmerd door de last van het verleden, een complexe persoonlijkheid en moeizame communicatie. Werk van Kristien Hemmerechts is vertaald in het Frans, Duits, Russisch, Servisch en Bulgaars.

Margot en de engelen

(Atlas, 1997, 238 pagina's)

What’s the use of parental good advice once the children have stopped listening? The advice says more about those who give it than those it’s meant for. Kristien Hemmerechts’s new novel Margot en de engelen starts five weeks after Margot, the seventeen-year-old daughter of Dave and Sofie, has left home with the entire contents of her bank account, leaving only a farewell fax in which she asks her parents to grant her a period of silence.

Lees meer

Taal zonder mij

(Atlas, 1998, 150 pagina's)

Ergens in Taal zonder mij noemt Kristien Hemmerechts zichzelf ‘de inadequate ghostwriter’ van de autobiografie van haar overleden man, de dichter Herman de Coninck. Een autobiografie van De Coninck kan dit boek natuurlijk nooit zijn, maar door zichzelf de ghostwriter van de autobiografie van haar overleden man te noemen, geeft Hemmerechts prachtig aan hoe dat voelt: de dood van degene die je het meest nabij was en die je, als absoluut en definitief afwezige, op een onmogelijke manier nog steeds het meest nabij ís.

Lees meer
De kinderen van Arthur

De kinderen van Arthur

(Atlas, 2000, 286 pagina's)

Kristien Hemmerechts based De kinderen van Arthur on the English documentary 7Up, in which the current lives and future expectations of a group of people are portrayed every seven years, creating an intriguing picture of their development. In her novel, Hemmerechts describes the Flemish counterpart of the British series, 7-plus, which traces the lives of ten children from very different backgrounds who were all born in 1957. The result is a kaleidoscopic portrait of Belgian society.

Lees meer
Donderdagmidag. Halfvier.

Donderdagmidag. Halfvier.

(Atlas, 2002, 237 pagina's)

Schrijven lijkt voor Kristien Hemmerechts telkens een avontuurlijke onderneming. Haar romans lijken onder haar hand uit zichzelf te groeien, zonder strakke doelgerichtheid, en daardoor nemen ze de lezer elke keer op sleeptouw op een intrigerende psychische ontdekkingstocht. Een deel van haar grote succes dankt ze aan de grote herkenbaarheid van haar personages, ook in hun realistische en openhartige erotiek. Met regelmatige publicaties bouwt Kristien Hemmerechts gestaag een indrukwekkend literair oeuvre op met een aparte en verrassende kijk op menselijke emoties.

Lees meer
De laatste keer

De laatste keer

(Atlas, 2004, 286 pagina's)

In De laatste keer kijkt de lezer door de ogen van hoofdpersoon Yoko Debondt, die een jaar voor aanvang van de roman een ernstig verkeersongeluk overleefde, waarbij ze haar echtgenoot verloor. Sindsdien bevindt Yoko zich in ‘een niemandsland’, ‘een schimmige, grijze wachtkamer’. Ze vindt steun bij goede huisvriend David, die minzaam, correct en trouw is, maar ook een beetje saai. Op een dag pikt Yoko een armoedige lifter op, Hichi. Ze neemt hem mee naar huis, voedt en kleedt hem, gaat met hem naar bed. Net als David is Hichi kandidaat om de plaats van de overleden echtgenoot in te nemen. Hoe verschillend ze ook zijn, geen van beiden voldoet, omdat Yoko ondertussen aan een andere…

Lees meer
Gitte

Gitte

(De Geus, 2011, 319 pagina's)

De nieuwe roman Gitte van Kristien Hemmerechts is zonder twijfel een nieuw hoogtepunt in haar oeuvre. In een boeiend verhaal over de oude moord op een boswachter confronteert ze een aantal personages met de vraag of het kwaad erfelijk kan zijn. In het eerste deel woont Gitte als puber in een schijnbaar harmonisch gezin bij de Franse grens, dicht bij de natuur. Bij een incident in het bos raakt de oudste broer Woud echter uit evenwicht en tot ieders verbazing brengt zijn moeder, een therapeute, hem onverwijld naar een psychiatrische inrichting. Het wordt duidelijk dat ze verkrampt omgaat met een afgebroken relatie met een dichter, lang geleden.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://auteurs.degeus.nl/hemm…