Schrijver

Oscar van den Boogaard

Oscar van den Boogaard (1964) debuteerde in 1990 met de roman Dentz. Daarna publiceerde hij nog tien andere romans, waaronder De heerlijkheid van Julia (1995), Een bed vol schuim (2002) en Het verticale strand (2005). In 2010 verscheen Meer dan een minnaar. Oscar van den Boogaard is als artistiek intendant verbonden aan het Hoger Instituut voor de Schone Kunsten in Gent.

De heerlijkheid van Julia

(Querido, 1996, 285 pagina's)

Als haar kinderen het huis uit gaan beseft de achtenveertigjarige Julia Callebaut wat ze altijd tekort is gekomen: extase. Haar oudere echtgenoot noemde hun boerderij ‘De heerlijkheid van Julia’, maar daarmee is de titel niet geheel verklaard. Heerlijk is het overspel dat Julia pleegt met hun buurman.

Lees meer
Het verticale strand

Het verticale strand

(De Bezige Bij, 2005, 320 pagina's)

Oscar van den Boogaard liet zich voor zijn roman Het verticale strand inspireren door de foto van Ed van der Elsken die ook het omslag siert: drie jonge vrouwen in minirok en op pumps steken een straat over. Brenda, Gloria en Zoe heten ze bij Van den Boogaard. Ze zijn in elkaars nabije omgeving opgegroeid, in Utrecht. In de zomer van 1969 besluiten ze het verstilde provinciale leven achter zich te laten en naar Parijs te gaan. In lange, dromerige scènes volgt Van den Boogaard hun wedervaren, dat van hun moeders en dat van de kinderen die ze nog zullen krijgen.

Lees meer

Magic man

(De Bezige Bij, 2007, 282 pagina's)

‘Aan het begin van de zomer van mijn tweeëndertigste levensjaar keerde ik dwars door de bergen, tunnel in, tunnel uit, over bruggen terug naar huis. Ik volgde mijn instinct.’ Zo begint Magic man, de achtste roman van Oscar van den Boogaard, een van de meest intrigerende schrijvers van zijn generatie.

Lees meer
Majesteit

Majesteit

(De Geus, 2010, 224 pagina's)

Over het Nederlands koningshuis is altijd veel te doen. Vanuit het perspectief van een moderne koningin die zich moet handhaven in het strakke keurslijf van een democratie, beschrijft Van den Boogaard een uitermate geloofwaardig en indringend portret van Beatrix waarin haar persoonlijke en politieke beslommeringen nauw met elkaar zijn verweven. Al van jongs af aan heeft zij geleerd zich te schikken naar de eisen het protocol door zichzelf te splitsen in een officiële en een private, vrijheidslievende persoon die kan gaan en staan waar ze zelf wil.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.oscarvandenboogaar…