Schrijver

Geerten Meijsing

Geerten Meijsing (b.1950) maakte zijn debuut met een ambitieuze trilogie gewijd aan literatuur, schilderen en muziek. Hij won de AKO Literatuurprijs in 1988 met de roman Veranderlijk en wisselvallig. daarop volgde Altijd de vrouw in 1991. Andere boeken van Meijsing zijn De grachtengordel en De ongeschreven leer. In 1998 kwam Meijsing veel in de aandacht door de publicatie van zijn sterk autobiografische roman Tussen mes en keel waarin hij open over zijn eerdere depressie schrijft. Het boek kwam op de short-list voor de Libris literatuurprijs en leidde tot veel discussie in de pers over de rol van de psychiatrie.

Altijd de vrouw

Altijd de vrouw

(De Arbeiderspers, 1991, 289 pagina's)

“Woman is ever fickle and changeable? wrote Virgil in the Aeneid, and Meijsing uses this quote as a thread running through what he calls his ‘double-decker’. In the first part, Veranderlijk en wisselvallig (‘Fickle and Changeable’), he describes how the hero succumbs to melancholy when the writers’ collective breaks up after finishing their trilogy (!), how he cheats on his pregnant wife five times, and how he finally brings his young daughter to an Italian cloister school.

Lees meer
Tussen mes en keel

Tussen mes en keel

(De Arbeiderspers, 1997, 398 pagina's)

Het fascinerende oeuvre van Geerten Meijsing heeft zich altijd bewogen tussen het ogenschijnlijk banale en het filosofische. De romans Altijd de vrouw, Veranderlijk en wisselvallig uit de jaren tachtig, openhartige exposé’s over de liefde, en De grachtengordel, een satirische sleutelroman over de Nederlandse literaire klimaat, vinden hun natuurlijke tegenwicht in Meijsings geleerde zoektocht naar Plato’s geheime boodschap: De ongeschreven leer (1996).

Lees meer
Malocchio

Malocchio

(De Arbeiderspers, 2003, 271 pagina's)

Malocchio van Geerten Meijsing is een droeve, boosaardige èn romantische roman over een een schrijver, Erik Provenier, die op haast symbiotische wijze samenleeft met zijn dochter Chiara in een vervallen casa colonica in Lucca. Meijsing bewoonde decennia lang een huisje op een landgoed nabij Lucca, en moest daar een aantal jaren geleden na een hooglopend conflict met zijn geborneerde adellijke huisbaas vertrekken. Een aantal van de romans die hij publiceerde onder het pseudoniem Joyce & Co. ontstond daar. Bovendien was de haveloze ruïne op de adembenemende heuvels van Toscane het decor voor Meijsing elegante en erudiete romantweeluik Veranderlijk en wisselvallig en Altijd de vrouw

Lees meer

Vertalingen