Schrijver

Tom Lanoye

Tom Lanoye (b. 1958) is een van de populairste en meest gewaardeerde Vlaamse auteurs. Hij ging van start als dichter en criticus, maar zijn huidige faam dankt hij aan zijn proza, zijn theaterteksten, zijn columns met politiek-maatschappelijke inslag en zijn optredens als performer. In het buitenland en met name in Duitsland geniet hij hoog aanzien als theaterauteur. Als prozaïst debuteerde hij met de verhalenbundel Een slagerszoon met een brilletje (1985). Na Alles moet weg (1988, verfilmd in 1996) brak hij voorgoed door met Kartonnen dozen (1991), een autobiografische roman over de bewustwording van zijn homoseksualiteit. Zijn hoofdwerk tot nu toe was de bekroonde Monstertrilogie (1997-2002), over de bewogen jaren negentig in België. De Vlaamse televisie verwerkte ze tot een tiendelige serie. Het derde huwelijk (2006) werd genomineerd voor de belangrijkste literaire prijzen. In 2012 schreef hij het boekenweekgeschenk.

Het goddelijke monster

(Prometheus, 1997, 340 pagina's)

In an interview Tom Lanoye once perfectly summed up the ambiguity of his attitude to the place of his birth: ‘Flanders fills me with great abhorrence and admiration: I write about the banal and sublime things I encounter here’. This paradox is reflected in the title of Lanoye’s latest novel: Het goddelijke monster. For Tom Lanoye, political wrongs and corruption function as a metaphor for human weakness, and in his work that weakness is called Belgium. The country is a ‘divine monster’ with many faces and the same can be said of the main character of Lanoye’s latest novel.

Lees meer

Zwarte tranen

(Prometheus, 1999, 520 pagina's)

Zwarte tranen is het tweede deel van een romancyclus die Tom Lanoye in 1997 is begonnen met Het goddelijke monster. Hoeveel delen er nog zullen volgen, is onduidelijk, maar met Zwarte tranen heeft men in ieder geval een boek in handen dat reikhalzend doet uitzien naar dat vervolg. Dat heeft misschien veel te maken met het onmiskenbare soap-karakter van de familiegeschiedenis die hier wordt ontvouwd, een drama dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de grote schandalen die België de afgelopen jaren hebben geplaagd: de Dutroux-affaire, de Bende van Nijvel, de moord op de socialistische politicus Cools, de zaak-Aurousseau, het Augusta-schandaal, om er enkele te noemen. Al die kwesties…

Lees meer
Boze tongen

Boze tongen

(Prometheus, 2002, 437 pagina's)

In het begin van Lanoye’s trilogie schiet dochter Katrien Deschryver tijdens een jachtpartij haar man dood, en vreest de familie dat het onderzoek onverkwikkelijke zaakjes aan het licht zal brengen. De onevenwichtige Katrien kan zichzelf niet zijn en niet voldoen aan de verwachtingen die in haar worden gesteld. Zij is de brekende schakel in de familieketen, zij brengt het onheil op gang.

Lees meer
Het derde huwelijk

Het derde huwelijk

(Prometheus, 2006, 337 pagina's)

“En wat niet bruikbaar is, verdwijnt. Geen haan die er naar kraait.” Met deze harde waarheid begint Het derde huwelijk, de zesde roman van Tom Lanoye. Hard, want Maarten Seebregs, het hoofdpersonage, is een onbruikbaar mens.

Lees meer
Sprakeloos

Sprakeloos

(Prometheus, 2009, 359 pagina's)

Het succesrijke en goed ontvangen boek Sprakeloos van Tom Lanoye brengt het relaas van het leven en de dood van de ouders van de auteur, in de eerste plaats zijn moeder. Het begint met een zeer aantrekkelijke aanloop, een lamento over de moeite die het hem kostte om zich aan het schrijven ervan te zetten, onzeker vooruitziend naar de aanpak en het resultaat. De laatste levensjaren van de moeder vormen de rode draad door het daaropvolgende verhaal.

Lees meer

Vertalingen