Schrijver

Yves Petry

Yves Petry (1967) studeerde wiskunde en filosofie. Hij debuteerde in 1999 opmerkelijk met Het jaar van de man, een roman over een jonge antiheld die een lethargisch bestaan leidt. In Gods eigen muziek (2001) werd duidelijk dat een auteur met een bijzondere kijk op de menselijke aard en emoties aan het woord was gekomen. De laatste woorden van Leo Wekeman (2003) speelt in de competitieve wereld van de journalistiek. Voor De achterblijver (2006), over artificiële intelligentie en menselijke emoties, kreeg Yves Petry in Nederland de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Zijn jongste roman, De maagd Marino (2010), werd in 2011 bekroond met de prestigieuze Libris Literatuurprijs.

Het jaar van de man

Het jaar van de man

(De Bezige Bij, 1999, 184 pagina's)

Het jaar van de man, het debuut van de Vlaamse schrijver Yves Petry (1967), begint met een niet mis te verstane beschrijving van de inzettende herfst, die wordt beschreven als een plotseling uitbrekende ziekte. Wolken zijn ‘een opeengepakte grijsheid vol purperen builen die over heel haar lengte en breedte neerkletterde op alles wat zich buiten waagde’. En even verder heet het: ‘De aarde werd verkracht. Ondersteboven gespat kotste ze modder uit, en gras, en haar laatste bloemen’. Het is in deze hoedanigheid dat de herfst wordt begroet door de hoofdpersoon van dit boek, Helm Steen, en het is ook als zodanig dat hij er - in tegenstelling tot alle andere mensen, meent hij - van geniet.…

Lees meer
De laatste woorden van Leo Wekeman

De laatste woorden van Leo Wekeman

(De Bezige Bij, 2003, 256 pagina's)

Leo Wekeman is journalist bij een progressieve krant en legt zijn ervaring en reputatie in de weegschaal om de opdracht te krijgen de president van de Verenigde Staten, op doorreis in het land, te gaan interviewen. Wekeman staat echter wat wankel op zijn benen. Na vijf jaar is zijn huwelijk uitgeblust en zijn vrouw verlaat hem. Bovendien is de hoofdredacteur gecharmeerd door de uitstraling en het lef van de nieuwe reporter Xavier Kingston, en die krijgt de opdracht toegewezen. Wekeman zint op wraak. Hij stelt Xavier voor het interview samen voor te bereiden, voert hem dronken en verdooft hem. Als Xavier de ochtend nadien niet opdaagt, springt Wekeman voor hem in. Maar dan stuurt hij het…

Lees meer
De achterblijver

De achterblijver

(De Bezige Bij, 2006, 286 pagina's)

Yves Petry studeerde wiskunde en filosofie, en wellicht daardoor binden zijn personages de strijd aan met gangbare opinies en vanzelfsprekende waarden. Ze wijzen graag op valse of overbodige neveneffecten van fenomenen als identiteit, religie, liefde, seksualiteit, ambitie en nog veel meer.

Lees meer
De Maagd Marino

De Maagd Marino

(De Bezige Bij, 2010, 288 pagina's)

De maagd Marino, de vijfde roman van Yves Petry, is tot nu toe zijn meest typische en zijn meest ambitieuze. Het gegeven haalde hij bij een ophefmakende moordzaak in Duitsland: een man vroeg zijn vriend hem te castreren, te doden en stukken van hem op te eten.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.yvespetry.com/