Schrijver

Bart Moeyaert

Bart Moeyaert geniet in Vlaanderen en in Nederland, en niet minder in het buitenland, een grote faam als auteur van jeugdromans en als dichter. In 2006 en 2007 was hij stadsdichter van Antwerpen, waar hij woont. Zijn meest recente poëziebundels zijn Verzamel de liefde (2003) en Gedichten voor gelukkige mensen (2008). Al zijn romans, Duet met valse noten (1983), Kus me (1991), Blote handen (1995), Mansoor, of hoe we Stine bijna doodkregen (1998), Het is de liefde die we niet begrijpen (1999), Broere (2000), Luna van de boom (2000) De schepping (2003) en Dani Bennoni (2004) werden bekroond met de meest prestigieuze literaire prijzen. Onder zijn talrijke trouwe lezers telt hij zowel adolescenten als volwassenen; hij wil daar als doelgroep ook geen onderscheid in maken.

Blote Handen

Blote Handen

(Querido Kind, 1995, 94 pagina's)

The story is set on the threshold of a new year, a cold windy New Year’s Eve. Two bosom friends, Ward and Bernie, have spent the day in an emotional conflict with themselves and the angry outside world. What began as a silly game-running away from an angry neighbour-escalated into a drama. Either by accident or design, Ward has killed a duck belonging to neighbour Betjeman, who, out of fury or grief, uses his artificial hand to do something really horrible to Ward’s dog. Although there are lots of indications that there is something seriously wrong with the dog, it is a long time before Ward can bring himself to recognise that his Elmer is dead.

Lees meer

Het is de liefde die we niet begrijpen

(Querido, 1999, 96 pagina's)

Kan er over de liefde nog wel geschreven worden? De schrijver Bart Moeyaert bewijst dat dat nog steeds mogelijk is, op originele wijze bovendien. Hij heeft met Het is de liefde die we niet begrijpen een roman geschreven, waarin hij in sensibele èn verrassende stijl over de liefde vertelt. Hij is er een meester in de liefde te ontraadselen en tegelijk het mysterie van de liefde intact te laten. Door de ogen van een naamloos meisje van een jaar of vijftien kijken we mee in het leven van een gebroken gezin. In het eerste van de drie verhalen die samen de roman vormen, getiteld ‘Het einde van Bordzek verteld door mijzelf die erbij was’, belanden we direct in een hevige familieruzie.…

Lees meer
Graz

Graz

(Querido, 2009, 101 pagina's)

De nieuwe roman Graz van Bart Moeyaert ontstond na een herhaald verblijf in de Oostenrijkse stad op uitnodiging van het Literaturhaus Graz, in een hotelkamer met uitzicht. De auteur verplaatst zich in de fictieve figuur van zaakvoerder Herman Eichler, van apotheek ‘Zum guten Hirten’ (bij de goede herder), tegenover het hotel. De alleenstaande man is evenwichtig, ordelijk en precieus, een toonbeeld van degelijkheid, voor zijn klanten een gewaardeerde steun en bron van goede raad. Hij typeert zichzelf als een ‘goede ziel, brave ziel’, maar ook als een ‘arme zoekende ziel’. In werkelijkheid is hij namelijk schichtig en legt hij moeilijk contacten.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.bartmoeyaert.com