Schrijver

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (1951) heeft een faam opgebouwd als dichter en essayist, maar hij heeft ook bijzondere reisverhalen en een toneelstuk geschreven. Daarnaast staan zijn verhalenbundels en romans bij de kritiek in zeer hoog aanzien. Diverse keren is zijn werk onderscheiden met prijzen in Nederland en Vlaanderen. Zijn belangrijkste essays tot dan toe werden in 2002 gebundeld in Het putje van Milete, en voor Het zwijgen van de tragedie kreeg hij in 2008 de vijfjaarlijkse essayprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. In zijn romans Naar Merelbeke (1994), Als op de eerste dag (2001) en Harder dan sneeuw (2004), ieder apart op een heel persoonlijke manier uitgewerkt, komen thema’s als herinneringen aan een jeugd en de verhouding tussen verbeelding en werkelijkheid het meest opvallend op de voorgrond.

Steden

Steden

(De Bezige Bij, 1998, 256 pagina's)

Steden is een essaybundel van de Vlaamse schrijver en dichter Stefan Hertmans. Eenvoudig, maar krachtig. De titel verraadt in het geheel niet wat een intellectuele kracht er schuilt in deze ‘verhalen onderweg’ naar plaatsen als Dresden, Wenen en Triëst. Het eenvoudige van de titel weerspiegelt geen onvermogen, maar de onwil van de schrijver te vallen voor de verlokkingen van kitscherige tafereeltjes of mooischrijverij - Hertmans is geen zwijmelend melancholicus of veredeld reisgidsenschrijver. Integendeel, hij gaat driftig op zoek naar de betekenis van het gezicht dat de stad hem toont.

Lees meer
Als op de eerste dag

Als op de eerste dag

(De Bezige Bij, 2001, 192 pagina's)

Net als in zijn eerste, succesvolle roman Terug naar Merelbeke – waarin een jongetje in zijn fantasie het paradijs zag opdoemen in Merelbeke, dat in werkelijkheid een onooglijk en grauw Vlaams stadje bleek te zijn – gaat Stefan Hertmans in Als op de eerste dag op zoek naar de sensatie van de eerste keer. De eerste blik, de eerste liefde, de eerste ervaring. Niet via de terugkeer naar de verloren tijd van zijn jeugd, maar langs andere weg: via de duistere, vaak verwoestende en immorele verbeelding.

Lees meer
Het verborgen weefsel

Het verborgen weefsel

(De Bezige Bij, 2008, 192 pagina's)

Het verborgen weefsel is de vierde roman van Stefan Hertmans, in het samengaan van opbouw en inhoud opnieuw een unicum. In een reeks fragmenten van wisselende lengte verkent en evoceert hij het bewustzijn van de veertigjarige schrijfster Jelina. Ze is getrouwd, heeft een dochter van acht en leidt een comfortabel en zelfstandig leven. Toch lijdt ze onder een zekere mismoedigheid en onvrede, een ‘ongerijmde stemming’ die haar leven, haar werk en de relatie met haar man belast.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.stefanhertmans.be