Schrijver

Anne Provoost

Na haar debuut Mijn tante is een grindewal (1990) maakte Anne Provoost (b. 1964) faam met Vallen (1994), over een jongen die mentaal in de ban raakt van een neonazi, De roos en het zwijn (1997), een bewerking van The beauty and the beast, over de seksuele coming of age van een jonge vrouw, en De arkvaarders (2002), waarin ze bij haar versie van de zondvloed eigentijdse vragen stelt over uitverkorenheid en rechtvaardigheid. Vallen werd in elf talen vertaald en haalde wereldwijd meer dan 200.000 exemplaren. Het werd vier keer voor theater bewerkt en in 2001 ook verfilmd. De arkvaarders werd genomineerd voor de IMPAC Dublin International Award en was succesvol in de Verenigde Staten.

De arkvaarders

De arkvaarders

(Querido, 2001, 296 pagina's)

Anne Provoost zocht voor haar recente roman De arkvaarders inspiratie in het Bijbelse verhaal van de zondvloed. Hoofdpersoon Re Jana trekt met haar familie weg van de stijgende vloedlijn in de moerasgebieden naar de woestijn, waar naar verluidt het grootste vaartuig aller tijden wordt gebouwd. Het lijkt een onzinnige onderneming, maar Re Jana’s vader kan als botenbouwer de bouwheer en zijn drie zonen van zijn kunde overtuigen en hij vindt er een nieuw onderkomen voor zijn familie. Tussen Re Jana en de jongste zoon Cham groeit een verboden liefde.

Lees meer
In de zon kijken

In de zon kijken

(Querido, 2007, 202 pagina's)

Anne Provoosts nieuwe roman In de zon kijken speelt zich af op een ranch in Australië. De achtjarige Chloe Vanderweert woont er met haar vader, moeder en halfzusje Ilana. Vader Greg heeft zijn zinnen gezet op de productie van (citroen)jenever, die hij zijn broer Brendan wil laten produceren. In het eerste hoofdstuk valt hij van zijn paard, raakt verlamd en overlijdt een paar weken later. Chloe blijft met haar moeder Linda, die langzaam blind wordt, achter op de ranch.

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.anneprovoost.com