Nieuws

Awater Poëzieprijs 2021 naar Sasja Janssen

Bundel Virgula valt in de prijzen

26 januari 2022 - Prijzen

De dichtbundel Virgula (Querido) van Sasja Janssen heeft de Awater Poëzieprijs 2021 gewonnen. Dat werd afgelopen 21 januari 2022 bekendgemaakt. Virgula kwam tot stand met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Inzendingen Toneelschrijfprijs

Open oproep

25 januari 2022 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Nederlandstalige toneelteksten die in kalenderjaar 2020 of 2021 in première zijn gegaan, kunnen tot dinsdag 1 maart 2022 ingezonden worden voor de Toneelschrijfprijs 2022.

Lees meer

HR-vouchers

subsidie voor professionaliseren van HR- en organisatiebeleid

25 januari 2022 - Algemeen

Culturele en creatieve instellingen kunnen een HR-voucher ter waarde van € 20.000 aanvragen voor ondersteuning bij hun HR- en organisatiebeleid. De aanvraagmogelijkheid staat open voor organisaties die door een van de zes rijkscultuurfondsen, waaronder het Nederlands Letterenfonds, zijn ondersteund. In deze (tweede) aanvraagronde is zowel de groep mogelijke aanvragers als het budget verruimd.

Lees meer

Shortlist Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 bekendgemaakt

Vier ondersteunde titels op shortlist

25 januari 2022 - Prijzen

Op vrijdag 21 januari maakte Stichting Zutphen Literair de shortlist bekend voor de gemeentelijke Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022. Uit de 140 ingezonden bundels dingen er nog vijf mee voor de prijs, waarvan vier bundels tot stand kwamen met subsidie van het Nederlands Letterenfonds. Op 15 februari 2022 blijkt welk van de bundels de prijs heeft gewonnen.

Lees meer

Steunmaatregelen zorgen in 2021 voor verdubbeling aantal schrijversbezoeken Schrijverscentrale

De Schrijverscentrale boekt 5.290 schrijversbezoeken in 2021

24 januari 2022 - Algemeen

In 2021 ontwierpen de Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds drie steunmaatregelen ter ondersteuning van schrijvers. Zij kampen met een serieuze terugval in inkomsten onder meer door het op grote schaal wegvallen van lezingen. Het Letterenfonds stelde € 950.000 beschikbaar om het contact tussen schrijvers en lezers te behouden en optredens van schrijvers te stimuleren. Ruim 1.100 boekhandels, bibliotheken, scholen en andere literaire of culturele organisaties maakten gebruik van de steunmaatregelen, waardoor zo’n 800 beginnende en ervaren jeugdboekenschrijvers en auteurs voor volwassenen fysiek of online hun lezers konden ontmoeten.

Lees meer

Spreekuur startersronde

Ondersteuning auteurs van tweede of derde literaire boek middels regeling Projectsubsidies voor publicaties

20 januari 2022 - Algemeen

Heb je als schrijver één of twee literaire titels op je naam staan? Kijk dan eens of je voldoet aan de voorwaarden voor het aanvragen van een beurs voor het schrijven van je volgende boek. Auteurs die een aanvraag willen indienen en hier vragen over hebben, kunnen deze voorleggen tijdens het startersspreekuur. Er zijn twee dagen waarvoor je je kunt inschrijven: dinsdag 8 februari of donderdag 15 februari. Aanmelden kan tot en met vrijdag 4 februari.

Lees meer

Writer in Residence - NIAS 2022-2023

Open oproep

17 januari 2022 - Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) nodigen uitgevers en anderen uit om voordrachten te doen voor de positie van writer in residence aan het NIAS in Amsterdam in het academisch jaar 2022-2023. Het betreft een prestigieuze positie voor een Nederlandstalige schrijver die werkt aan een project dat concreet baat heeft bij de academische setting van het NIAS. Voordrachten kunnen tot dinsdag 15 maart 2022 worden ingediend.

Lees meer

Aankoop- en productiekostenbudget

Tijdelijke steunmaatregelen voor uitgeverijen

11 januari 2022 - Toekenningen en Algemeen

Voor uitgeverijen die literatuur in Nederlandse vertaling brengen, liep vorig jaar een eerdere steunmaatregel nog even door én werd de nieuwe tijdelijke regeling Aankoop- en productiekostenbudget geopend. Met beide steunmaatregelen heeft het Letterenfonds ingezet op het behoud van een hoogwaardig en divers vertaald Nederlandstalig aanbod – en het op peil houden van opdrachten voor literair vertalers.
Het Aankoop- en productiekostenbudget bood uitgeverijen een steun in de rug bij het in 2021 aankopen van nieuwe, nog te vertalen titels. Uitgevers konden voor maximaal drie titels € 2.500 per titel aanvragen. In totaal is € 250.000 verleend aan 40 uitgeverijen ter ondersteuning van de acquisitie en productie van in 100 titels die in de komende jaren zullen worden uitgegeven.

Lees meer

Kopje Koffie #5: Marente de Moor

Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur

10 januari 2022 - Algemeen

In de vijfde aflevering van de Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur schuift schrijfster Marente de Moor aan, die met Bettina Baltschev in gesprek gaat over de recente vertaling van haar roman Foon. Het boek verscheen in de herfst van 2021 onder de Duitse titel Phon bij Hanser Literaturverlage, in een vertaling van Bettina Bach.

Lees meer

Toekenningen Schrijverslevens, biografieregeling

Ronde 2021

10 januari 2022 - Toekenningen

Er werden in 2021 in het kader van de Schrijversleven, biografieregeling veertien aanvragen ingediend voor biografieprojecten. In vier gevallen betrof het een herhaalaanvraag. De aanvragen werden na indiening beoordeeld op de formele eisen die de regeling en het algemeen reglement van het Letterenfonds stellen. Eén aanvraag moest om formele redenen worden afgewezen en één aanvraag is lopende de procedure door de aanvrager ingetrokken. Twaalf aanvragen konden in behandeling worden genomen en werden voorgelegd aan de adviescommissie biografie.

Lees meer

Woordtarief vertalingen

Minimum verhoogd per 2022

3 januari 2022 - Vertalers en Algemeen

De Literaire Uitgevers Groep (onderdeel van de GAU/Mediafederatie) en de Auteursbond onderhandelen over een aangepast Modelcontract voor literaire vertalingen. Daarop vooruitlopend is een afspraak gemaakt over de inflatiecompensatie van het woordtarief. Op basis van de Consumenten Prijs Index wordt met ingang van 31 december 2021 het minimum-woordtarief voor vertalingen van proza verhoogd naar 7,0 eurocent. Voor poëzievertalingen gaat het naar 2,56 euro per regel, met een minimum van 44,86 per gedicht.

Lees meer

Marthe Elzinga wint de Dr. Elly Jaffé Prijs 2021

Prijs voor de beste vertaling uit het Frans naar het Nederlands

3 januari 2022 - Prijzen

Op 3 januari 2022 is de Dr. Elly Jaffé Prijs 2021 toegekend aan Marthe Elzinga. De prijs wordt uitgereikt aan de beste vertaling uit het Frans naar het Nederlands van proza, poëzie en toneel, met als doel de belangstelling voor de Franse taal en literatuur te stimuleren. Marthe Elzinga, die haar vertalingen eerder publiceerde onder de naam Maarten Elzinga, is bekend van haar vertalingen van Nobelprijswinnaar Patrick Modiano en René Daumal. Delen van haar werk kwamen tot stand met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Pers

Voor vragen over activiteiten van het fonds kunt u contact opnemen met Tiziano Perez of Hanneke Marttin.

Nieuwsbrief

Het Nederlands Letterenfonds verstuurt regelmatig een e-mail nieuwsbrief. U kunt zich gratis abonneren.