Nieuws

Kantoor gesloten

28 april 2022 - Algemeen

Op dinsdag 28 juni is het kantoor van het Nederlands Letterenfonds een dagje gesloten in verband met een personeelsuitje. We beantwoorden uw telefoontjes en vragen later deze week graag weer.

Shortlist Europese Literatuurprijs 2022

22 juni 2022 - Algemeen

Juryvoorzitter Manon Uphoff heeft tijdens een feestelijke presentatie in Spui25 in Amsterdam de shortlist van de twaalfde editie van de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt. De prijs bekroont zowel de schrijver als de vertaler van het beste hedendaagse Europese literaire fictiewerk dat in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen.

Lees meer

Nominaties Filter Vertaalprijs 2022

17 juni 2022 - Vertalers en Prijzen

Vijf Nederlandse vertalingen zijn genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2022. Deze jaarlijkse prijs bekroont de creativiteit van de vertaler bij het oplossen van vertaalproblemen die voortvloeien uit de eigen, bijzondere aard van het te vertalen werk. Bij elkaar omspannen de vijf nominaties diverse werelddelen, op z’n minst drie wereldtalen en zo’n zeven eeuwen. De prijsuitreiking volgt op woensdag 28 september tijdens het Internationaal Literatuurfestival in Utrecht.

Lees meer

Kopje Koffie #9: Stefan Hertmans

Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur

15 juni 2022

Te gast in de negende aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandse literatuur: Vlaamse schrijver Stefan Hertmans. Hij spreekt met Katharina Borchardt over zijn boek De Opgang (De Bezige Bij, 2020), dat in april 2022 in het Duits werd gepubliceerd door Diogenes als Der Aufgang, vertaald door Ira Wilhelm.

Lees meer

Peiling Leesvaardigheid bevestigt opnieuw belang leesbevordering

10 juni 2022 - Algemeen

De vaardigheid in begrijpend lezen bij leerlingen in het basisonderwijs (bo) en speciaal basisonderwijs (sbo) is deels nog onder niveau. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een peiling naar leesvaardigheid onder leerlingen van groep 8. Deze peiling is in het voorjaar van 2021 onder regie van de Inspectie van het Onderwijs uitgevoerd. De peiling laat ook zien dat leesplezier en leeszelfvertrouwen kunnen bijdragen aan een grotere leesvaardigheid. Volgens De Leescoalitie bevestigen de resultaten de noodzaak van leesbevordering.

Lees meer

Duitse literaire festivals bezoeken Nederland

Gastlandschap Leipziger Buchmesse 2024

7 juni 2022 - Buitenland en Algemeen

Van woensdag 8 tot zaterdag 11 juni bezoeken programmamakers en directeuren van meer dan tien Duitse literaire literatuurfestivals en podia Nederland, op uitnodiging van Flanders Literature en het Nederlands Letterenfonds. Dit Fellowship vindt plaats in het kader van het Vlaams-Nederlandse gastlandschap rondom en op de Leipziger Buchmesse 2024. Tijdens deze intensieve dagen krijgen de organisatoren een breed overzicht van de literatuur uit de Lage Landen aangereikt en gelegenheid om meer dan vijftien schrijvers en illustratoren te ontmoeten; van alle auteurs zijn nieuwe Duitse vertalingen in voorbereiding.

Lees meer

Projectsubsidies Literaire activiteiten

2022/01

7 juni 2022 - Toekenningen

In de eerste aanvraagronde van 2022 van de regeling Projectsubsidies literaire en literatuur-educatieve activiteiten zijn 23 aanvragen ingediend. Acht aanvragen zijn gehonoreerd. Twee aanvragen zijn afgewezen op formele gronden.

Lees meer

Van maker tot lezer

Toekenningen mei 2022

2 juni 2022 - Toekenningen

Begin april opende de tijdelijke coronasteunregeling Van maker tot lezer 2022. In de twee maanden zijn zeventig aanvragen toegekend. Daarmee is iets meer dan de helft van het beschikbare budget besteed.

Lees meer

Letterenfonds zoekt een nieuw lid voor de Raad van toezicht

23 mei 2022 - Algemeen

Vanwege de beëindiging van de zittingstermijn van één van leden van de Raad van toezicht is het Nederlands Letterenfonds op zoek naar een opvolger met een financieel-zakelijk profiel. Reageren kan tot en met maandag 20 juni 2022.

Lees meer

Vier bekroningen op rij voor Readification

22 mei 2022 - Algemeen en Prijzen

In twee dagen viel Readification twee keer in de prijzen. Het leesbevorderingsproject van de Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft is bekroond met Goud bij de AMMA’s, de mediaprijzen voor de opvallendste concepten en beste samenwerkingen, en het ontving een bronzen Esprix in de categorie ‘Media, Entertainment & Communications’.

Lees meer

Stage Cultuur Inclusief

Aan de slag voor divers talent!

18 mei 2022 - Algemeen

Culturele organisaties kunnen vanaf 15 mei 2022 gebruikmaken van platform Stage Cultuur Inclusief voor het plaatsen van een of meer vacatures voor stage- en startersplekken. Het platform is bedoeld om de instroom van divers talent te stimuleren. Sollicitaties lopen via het platform waarna de meest passende kandidaten worden doorgestuurd zodat de organisatie zelf de eindselectie kan maken. Daarna kan de organisatie een financiële bijdrage aanvragen van maximaal € 1.000 per ingevulde vacature.

Lees meer

Michael Tedja wordt nieuwe writer in residence bij NIAS

17 mei 2022 - Algemeen

Michael Tedja zal van september 2022 tot februari 2023 als writer in residence verbonden zijn aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het NIAS zal Tedja hier werken aan zijn nieuwste roman, waarin hij de geschiedenis van zijn kunstenaarsfamilie onderzoekt.

Lees meer

Kopje Koffie #8: Gerbrand Bakker

Duitstalige boekenpodcast

12 mei 2022 - Algemeen en Buitenland

Vanuit Trier is schrijver Gerbrand Bakker te gast in Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandse literatuur. Katharina Borchardt interviewt hem over Knecht, allein, de Duitse vertaling door Andreas Ecke voor Suhrkamp Verlag van Knecht alleen: de opvolger van het autobiografische Jasper en zijn knecht.

Lees meer

Veronika ter Harmsel Havlíková ontvangt Letterenfonds Vertaalprijs 2022

10 mei 2022 - Vertalers, Prijzen en Persberichten

De Letterenfonds Vertaalprijs 2022 gaat naar Veronika ter Harmsel Havlíková. Aan de prijs is een bedrag van € 15.000 verbonden. Het fonds bekroont hiermee Ter Harmsel Havlíková’s excellente vertalingen van belangrijke Nederlandstalige titels in het Tsjechisch, en haar cruciale rol als begeleider van nieuwe vertalers en bemiddelaar voor de Nederlandse literatuur in Tsjechië.

Lees meer

Mariken Heitman wint Libris Literatuur Prijs

Wormmaan bekroond

10 mei 2022 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Op maandag 9 mei is bekendgemaakt dat Mariken Heitman met Wormmaan (Atlas Contact) de 29ste winnaar is van de Libris Literatuur Prijs. De jury stelde dat het boek ‘getuigt van moed, literair meesterschap en grote denkkracht. Een uitdagende, onconventionele roman die zowel actueel als tijdloos is.’ De roman kwam tot stand met een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Museum van de Geest | Dolhuys

European Museum of the Year Award 2022

9 mei 2022 - Prijzen

Het vernieuwde Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem, dat in 2020 werd geopend, is bekroond met de ‘European Museum of the Year Award 2022’ door het European Museum Forum. Het is de meest prestigieuze museumprijs in Europa voor innovatieve visies in de museumsector.

Lees meer

Van maker tot lezer

Eerste toekenningen 2022

6 mei 2022 - Vertalers, Toekenningen, Schrijvers en Algemeen

Begin april opende de tijdelijke coronasteunregeling Van maker tot lezer 2022. In de eerste maand zijn zeventig aanvragen ontvangen. Daarmee wordt naar verwachting de helft van het beschikbare budget besteed. Indien u een aanvraag wilt indienen is het daarom zaak niet te lang te wachten. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst tot het totaal beschikbare budget van € 400.000 op is.

Lees meer

Projectsubsidies literaire vertalingen

2022/01

4 mei 2022 - Toekenningen

In de eerste ronde Projectsubsidies literaire vertalingen van 2022 werd vooralsnog een bedrag van 651.891 euro besteed. De aanvragen waren als volgt over de taalgebieden verdeeld: Duits (10 projecten), Engels (38 projecten), Frans (11 projecten), Italiaans (5 projecten) Scandinavische talen (10 projecten: 2 Noors, 1 IJslands, 7 Zweeds), Slavische talen (2 projecten: 2 Russisch) Spaans (8 projecten: 7 Spaans, 1 Catalaans) en Overige talen (9 projecten: 1 achttiende-eeuws Nederlands, 2 Afrikaans, 1 Grieks, 3 Hebreeuws, 2 Japans).

Lees meer

Hengameh Yaghoobifarah als WiR in Amsterdam

Writer in residence mei 2022

3 mei 2022 - Persberichten en Algemeen

In mei woont en werkt de Duitse schrijver Hengameh Yaghoobifarah, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, als writer in residence in Amsterdam. Yaghoobifarah zal hier werken aan een nieuwe roman. Ook wordt de Nederlandse vertaling van hun debuutroman gepresenteerd op Read My World.

Lees meer

Programma Literaire Vertaaldagen 2022

Inschrijving geopend

26 april 2022 - Vertalers en Algemeen

Het programma van de drieëntwintigste editie van de Literaire Vertaaldagen is bekend. Op de traditionele symposiumdag, op vrijdag 1 juli in de Rode Hoed in Amsterdam, gaan ervaren vertalers en anderen vanuit hun eigen specialisme in op het thema ‘Vertalen is een leven lang leren’. De symposiumdag kan dit jaar zowel live als online worden bijgewoond. Nieuw is ook dat er op zaterdag 2 juli maar liefst twintig workshops worden aangeboden, merendeels taaloverstijgend: van het vertalen van poëzie of straattaal tot strips of non-fictie, en van het pitchen van een nieuw vertaalproject tot slim zoeken op internet. De live workshops duren een dagdeel, u kunt op zaterdag dus naar eigen keuze een of twee workshops volgen. De inschrijving voor zowel de symposiumdag als de workshops is nu geopend. Als u wilt deelnemen aan een of meer workshops dient u zich uiterlijk in mei aan te melden.

Lees meer

Projectsubsidies voor publicaties

2022/1: ervaren schrijvers

26 april 2022 - Toekenningen

In de eerste ronde Projectsubsidies voor publicaties van 2022, de aanvraagronde voor de zogeheten ‘ervaren schrijvers’, is een bedrag van € 1.111.000 besteed. Van de 49 ingediende aanvragen konden er 43 worden gehonoreerd. Zes aanvragen (van zes schrijvers) werden afgewezen. De verleende projectsubsidies variëren in deze ronde van € 11.000 tot € 33.000. In totaal zijn zeven aanvragen voor een kinder- of jeugdboek gehonoreerd, vier aanvragen voor een non-fictieboek, vijftien aanvragen voor een dichtbundel en zeventien aanvragen voor proza.

Lees meer

122 inzendingen voor de Toneelschrijfprijs 2022

21 april 2022 - Algemeen

De open oproep voor de Toneelschrijfprijs 2022 heeft 122 theaterteksten opgeleverd. Het aantal inzendingen ligt aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren, omdat de Toneelschrijfprijs in 2021 vanwege corona niet werd uitgereikt.

Lees meer

Leraren inspireren elkaar om leesonderwijs te verbeteren

Bij ‘Springlezend’ staat advies van leraar tot leraar centraal

20 april 2022 - Persberichten

Leraren leveren een onmisbare bijdrage aan de leesopvoeding van kinderen. Onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK toont aan dat het overgrote deel van de leraren zich daarvan bewust is. Toch heeft maar iets meer dan de helft van de leraren in het basisonderwijs het gevoel voldoende tijd aan leesbevordering te kunnen besteden. In het voortgezet onderwijs is dat zelfs maar 34%. Verder geeft bijna 70% van de leraren in het basisonderwijs en 80% van de leraren in het voortgezet onderwijs aan extra middelen en ideeën voor leesbevordering enorm op prijs te stellen. De nieuwe campagne Springlezend, opgezet door de Leescoalitie, voorziet hierin door leraren een platform te geven waar ze inspiratie kunnen vinden én delen. De aftrap werd vandaag gevierd door leraren en leerlingen in een trampolinepark in Hilversum. Bekende schrijvers brachten daarbij een ode aan de leraar die hen vroeger springlezend heeft gemaakt.

Lees meer

Vertalersgeluktournee van start

Vertalers vertellen over hun voor de Europese Literatuurprijs genomineerde vertalingen

19 april 2022 - Vertalers, Prijzen, Evenementen, Algemeen en Persberichten

Kom live luisteren naar de Nederlandse stemmen van Paolo Cognetti, Roy Jacobson, Caleb Azumah Nelson, Maxim Osipov, Lydia Sangren en anderen tijdens de Vertalersgeluktournee 2022. Van vrijdag 29 april tot en met dinsdag 31 mei vertellen dertien literair vertalers over het vertalen van hun voor de longlist van de Europese Literatuurprijs genomineerde roman. De Vertalersgeluktournee trekt van Leeuwarden naar Groningen, Amsterdam en Rotterdam. Of log in op de livestreams!

Lees meer

Leescoalitie steunt pleidooi onderwijsinspectie

‘Roer moet radicaal om’

13 april 2022 - Algemeen

In de Staat van het Onderwijs 2022 pleit de Inspectie van het Onderwijs ervoor dat het taal- en rekenniveau van leerlingen binnen twee jaar verbeterd moet zijn. De Inspectie constateert dat de afgelopen twintig jaar het niveau van basisvaardigheden van leerlingen is gedaald. Daarom moet volgens de inspectie ‘het roer radicaal om’. Deze constatering sluit naadloos aan bij het pleidooi van de Leescoalitie voor een ambitieus leesoffensief om ervoor te zorgen dat in 2025 niemand met een leesachterstand van school komt. Het Nederlands Letterenfonds maakt samen met acht andere organisaties uit van het samenwerkingsverband De Leescoalitie.

Lees meer

Auteurs Boekenweekgeschenk van jongeren bekend

Daan Heerma van Voss, Chinouk Thijssen en Gershwin Bonevacia

12 april 2022 - Algemeen

Schrijvers Daan Heerma van Voss, Chinouk Thijssen en dichter Gershwin Bonevacia zullen dit jaar bijdragen aan 3PAK, het gratis geschenk van de Boekenweek van Jongeren. Het geschenk is tijdens deze speciale Boekenweek, van 16 tot en met 25 september, door jongeren gratis af te halen op school, in de boekhandel en in de bibliotheek. De Boekenweek van Jongeren wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Readification dubbel bekroond

twee SponsorRingen

12 april 2022 - Prijzen en Algemeen

Het project Readification is voor de tweede keer bekroond, nu met twee SponsorRingen: brons in de categorie Maatschappij en goud in het specialisme Innovatie. Readification zet een combinatie van games en verhalen in om jongeren weer aan het lezen te krijgen. Vorig jaar ontving het initiatief, dat is ontwikkeld door de Leescoalitie, NBD Biblion en gameontwikkelaar Ubisoft, al een bronzen LEFfie Award.

Lees meer

Martijn van der Linden

Kinderboekenambassadeur 2022-2024

6 april 2022 - Algemeen

Illustrator Martijn van der Linden is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. De komende twee jaar zal hij zich inzetten voor meer leesplezier bij kinderen en de promotie van kinder-­ en jeugdboeken. Dit werd vandaag bekendgemaakt op Lezen Centraal, het jaarlijkse congres van Stichting Lezen in het Beatrix Theater in Utrecht. De Kinderboekenambassadeur is een initiatief van Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds, in samenwerking met Stichting CPNB, de Schrijverscentrale en het Kinderboekenmuseum.

Lees meer

Van maker tot lezer

Nieuwe steunmaatregel

5 april 2022 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

Makers van Nederlandse literatuur kunnen nu een beurs aanvragen in het kader van de tijdelijke steunmaatregel Van maker tot lezer 2022. De regeling is mogelijk gemaakt met extra geld dat het ministerie van OCW binnen het vijfde coronasteunpakket beschikbaar heeft gesteld voor makers. Van maker tot lezer 2022 staat open voor schrijvers, performers, graphic novelists, illustratoren en vertalers in het Nederlands, die van 1 januari 2017 tot 1 maart 2022 direct of indirect door het Letterenfonds zijn ondersteund. De beurs dient door de maker te worden ingezet om een brug te slaan naar potentiële lezers van haar of zijn werk. Aanvragen worden in behandeling genomen zolang het budget strekt.

Lees meer

Kopje Koffie #7: Gerda Blees

Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur

4 april 2022

Te gast in de zevende aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur: Gerda Blees. Op het kantoor van het Letterenfonds in Amsterdam gaat zij met Bettina Baltschev in gesprek over de totstandkoming van haar debuutroman Wij zijn licht (Podium, 2020), die werd bekroond met De Boekhandelsprijs en de European Union Prize for Literature. In januari dit jaar verscheen het boek in het Duits bij uitgeverij Zsolnay, onder de titel Wir sind das Licht, in vertaling van Lisa Mensing.

Lees meer

Boek een schrijversoptreden met 50% korting

Nieuwe steunmaatregel

25 maart 2022 - Algemeen

Nu er gelukkig weer ontmoetingen mogelijk zijn tussen lezers en schrijvers in boekhandels, bibliotheken en op scholen en podia, komen het Nederlands Letterenfonds en de Schrijverscentrale met een nieuwe steunmaatregel waarmee schrijversoptredens worden gestimuleerd. Organisaties die via de Schrijverscentrale een of meer optredens boeken tussen 21 maart en 1 oktober 2022 ontvangen 50% korting, tot een maximum van € 500 (dit aanbod geldt zolang het budget strekt). Het Letterenfonds en de Schrijverscentrale hopen het aantal schrijversoptredens hiermee een impuls te geven, vooral met het oog op de Boekenweek 2022 die in april zal plaatsvinden.

Lees meer

Kopje Koffie #6: Tobi Lakmaker

Duitse boekenpodcast

24 maart 2022 - Algemeen

In de zesde aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over literatuur uit de Lage Landen, schuift Tobi Lakmaker aan. Met Bettina Baltschev heeft hij het over zijn roman De geschiedenis van mijn seksualiteit, die onlangs in de Duitse vertaling van Christina Brunnenkamp, onder de titel Die Geschichte meiner Sexualität, verscheen bij Piper Verlag.

Lees meer

Nederland en Vlaanderen gastland Leipziger Buchmesse 2024

23 maart 2022 - Persberichten

Nederland en Vlaanderen zullen in 2024 gezamenlijk gastland zijn van de Leipziger Buchmesse, de grootste publieksboekenbeurs van Duitsland. Dat is op de afgelopen Leipziger Buchmesse bekendgemaakt. Het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, de Nederlandse ambassade en de vertegenwoordiging van Vlaanderen in Berlijn organiseren samen het aanstaande gastlandschap, dat nieuwe stemmen, nieuwe generaties en nieuwe genres in Duitsland zal introduceren.

Lees meer

Literatuur op het scherm

Projectpresentaties

17 maart 2022 - Algemeen en Schrijvers

Vier teams van schrijvers en ontwerpers hebben in het Huis Utrecht vier nieuwe digitale projecten gepresenteerd. De werken zijn in het afgelopen jaar tot stand gekomen in het kader van Literatuur op het Scherm, een programma van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Gedicht Marieke Lucas Rijneveld in vijf talen vertaald

‘Het volgende moeten we onthouden: dat we allemaal als vluchteling geboren worden’

15 maart 2022 - Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds staat voor vrije meningsuiting en vreedzame uitwisseling van ideeën. Mede daarom lieten wij het gedicht ‘Een krijgzuchtige tijd’ van Marieke Lucas Rijneveld vertalen in het Oekraïens (Jaroslav Dovhopolyy), Russisch (Anna Sidorova), Duits (Ruth Löbner), Frans (Daniel Cunin) en Engels (Michele Hutchison).

Lees meer

Longlist Europese Literatuurprijs 2022

20 titels uit 11 talen en 13 landen

14 maart 2022 - Persberichten, Vertalers, Prijzen en Algemeen

Twintig titels vertaald uit elf talen maken kans op de Europese Literatuurprijs 2022. De prijs bekroont zowel de schrijver als de vertaler(s) van het beste hedendaagse Europese literaire fictiewerk dat in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De longlist is samengesteld door zeventien boekhandels. Van 23 maart tot aan de bekendmaking van de shortlist eind juni vertellen de genomineerde vertalers over hun werk op het Vertalerskanaal van Hebban.nl, en live in een aantal boekhandels in het land.

Lees meer

Chinese dichter Wang Jiaxin in maart als WiR in Amsterdam

Writer in residence maart 2022

7 maart 2022 - Persberichten

Op maandag 7 maart a.s. arriveert de Chinese dichter Wang Jiaxin als writer in residence in Nederland. Hij zal een maand lang, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, in Amsterdam wonen en werken. Ook treedt hij op in Leiden, Amsterdam en Gent, en op enkele middelbare scholen.

Lees meer

Shortlist Libris Literatuurprijs 2022 gepresenteerd

1 maart 2022 - Prijzen

De shortlist van de Libris Literatuurprijs 2022 is bekend: Nico Dros, Mariken Heitman, Auke Hulst, Deniz Kuypers, Renée van Marissing en Lisa Weeda maken kans op de hoofdprijs. Vanaf 25 maart bespreken jonge lezers de genomineerde romans in de podcastserie De shortlist. Op maandag 9 mei volgt een Hommage-show en de bekendmaking van de winnaar in een livestream vanuit Felix Meritis in Amsterdam.

Lees meer

Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 naar Anne Vegter

Big data bekroond

22 februari 2022 - Prijzen

Anne Vegter krijgt de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 voor haar bundel Big data (Querido). Zaterdag 2 april zal de prijs feestelijk worden uitgereikt in de voormalige bibliotheek van het Broederenklooster te Zutphen.

Lees meer

Literatuur op het Scherm

Eindpresentatie

18 februari 2022 - Evenementen, Schrijvers en Algemeen

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds organiseren op maandagmiddag 28 februari een eindpresentatie van het programma Literatuur op het Scherm. Vier teams van schrijvers en ontwerpers presenteren in Utrecht hun projecten. Daarnaast is er een keynote van Siebe Bluijs, postdoctoraal onderzoeker ‘Digital Literature’. Publiek is van harte welkom bij deze presentatie.

Lees meer

Slow Writing Lab VII

Twaalf Nederlandse en Vlaamse talenten geselecteerd

18 februari 2022 - Algemeen, Schrijvers en Persberichten

Twaalf schrijftalenten staan in de startblokken voor de zevende editie van het Slow Writing Lab. Van de Stoerste Zoetermeerder, een filosoof en crossover artiesten tot een tekenaar en Nieuwe Types. Tijdens het Slow Writing Lab krijgen ze een jaar lang alle ruimte om hun artistieke drijfveren diepgaand te onderzoeken en met literaire vormen te experimenteren. In de afgelopen jaren is het Slow Writing Lab uitgegroeid tot een uniek verdiepingstraject voor schrijftalenten met én zonder een afgeronde kunstvakopleiding – uit het hele Nederlandse taalgebied.

Lees meer

218 fragment-vertalingen in 34 talen gerealiseerd

Tijdelijke steunmaatregel voor literair vertalers uit het Nederlands

16 februari 2022 - Toekenningen en Buitenland

Via de tijdelijke steunmaatregel voor literair vertalers uit het Nederlands en Fries zijn in de loop van 2021 in totaal 218 fragmentvertalingen in vele genres gerealiseerd: van kinder- en jeugdliteratuur tot non-fictie, van poëzie tot beeldverhaal. 156 vertalers ontvingen een opdracht voor het vertalen van een lang fragment van 6.000 woorden uit het door hen voorgestelde boek(en) en promotie rondom deze titel(s). Hiermee zijn niet alleen de geaccrediteerde vertalers ondersteund, maar wordt ook de acquisitie van Nederlandse literatuur in maar liefst 34 taalgebieden gestimuleerd.

Lees meer

Vondel Translation Prize naar David Doherty

Summer Brother bekroond

10 februari 2022 - Prijzen

De Vondel Translation Prize 2021 is uitgereikt aan David Doherty voor Summer Brother, zijn vertaling van Zomervacht van Jaap Robben. Tijdens een online ceremonie van The Society of Authors ontving Doherty het prijzengeld van € 5.000 en de lof van de jury, die zijn vertaling selecteerde uit de rijke oogst van twee jaar.

Lees meer

Vragenlijst naar gebruik van de Vertalingendatabase

1 februari 2022

De Hongaarse onderzoeker Krisztina Gracza loopt stage bij de afdeling Buitenland. Als onderdeel van haar proefschrift dat ze aan de Universiteit ELTE te Boedapest aan het voorbereiden is, doet ze onderzoek naar de Vertalingendatabase (www.vertalingendatabase.nl) van het Nederlands Letterenfonds waarvoor Marlies Hoff (Bibliotheek en Documentatie) verantwoordelijk is.

Lees meer

Awater Poëzieprijs naar Sasja Janssen

Virgula beste bundel volgens verzamelde beroepslezers

26 januari 2022 - Prijzen

De dichtbundel Virgula (Querido) van Sasja Janssen heeft de Awater Poëzieprijs 2021 gewonnen. Dat werd afgelopen 21 januari 2022 bekendgemaakt. Virgula kwam tot stand met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Inzendingen Toneelschrijfprijs

Open oproep

25 januari 2022 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Nederlandstalige toneelteksten die in kalenderjaar 2020 of 2021 in première zijn gegaan, kunnen tot dinsdag 1 maart 2022 ingezonden worden voor de Toneelschrijfprijs 2022.

Lees meer

HR-vouchers

subsidie voor professionaliseren van HR- en organisatiebeleid

25 januari 2022 - Algemeen

Culturele en creatieve instellingen kunnen een HR-voucher ter waarde van € 20.000 aanvragen voor ondersteuning bij hun HR- en organisatiebeleid. De aanvraagmogelijkheid staat open voor organisaties die door een van de zes rijkscultuurfondsen, waaronder het Nederlands Letterenfonds, zijn ondersteund. In deze (tweede) aanvraagronde is zowel de groep mogelijke aanvragers als het budget verruimd.

Lees meer

Shortlist Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 bekendgemaakt

Vier ondersteunde titels op shortlist

25 januari 2022 - Prijzen

Op vrijdag 21 januari maakte Stichting Zutphen Literair de shortlist bekend voor de gemeentelijke Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022. Uit de 140 ingezonden bundels dingen er nog vijf mee voor de prijs, waarvan vier bundels tot stand kwamen met subsidie van het Nederlands Letterenfonds. Op 15 februari 2022 blijkt welk van de bundels de prijs heeft gewonnen.

Lees meer

Steunmaatregelen zorgen in 2021 voor verdubbeling aantal schrijversbezoeken Schrijverscentrale

De Schrijverscentrale boekt 5.290 schrijversbezoeken in 2021

24 januari 2022 - Algemeen

In 2021 ontwierpen de Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds drie steunmaatregelen ter ondersteuning van schrijvers. Zij kampen met een serieuze terugval in inkomsten onder meer door het op grote schaal wegvallen van lezingen. Het Letterenfonds stelde € 950.000 beschikbaar om het contact tussen schrijvers en lezers te behouden en optredens van schrijvers te stimuleren. Ruim 1.100 boekhandels, bibliotheken, scholen en andere literaire of culturele organisaties maakten gebruik van de steunmaatregelen, waardoor zo’n 800 beginnende en ervaren jeugdboekenschrijvers en auteurs voor volwassenen fysiek of online hun lezers konden ontmoeten.

Lees meer

Spreekuur startersronde

Ondersteuning auteurs van tweede of derde literaire boek middels regeling Projectsubsidies voor publicaties

20 januari 2022 - Algemeen

Heb je als schrijver één of twee literaire titels op je naam staan? Kijk dan eens of je voldoet aan de voorwaarden voor het aanvragen van een beurs voor het schrijven van je volgende boek. Auteurs die een aanvraag willen indienen en hier vragen over hebben, kunnen deze voorleggen tijdens het startersspreekuur. Er zijn twee dagen waarvoor je je kunt inschrijven: dinsdag 8 februari of donderdag 15 februari. Aanmelden kan tot en met vrijdag 4 februari.

Lees meer

Writer in Residence - NIAS 2022-2023

Open oproep

17 januari 2022 - Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) nodigen uitgevers en anderen uit om voordrachten te doen voor de positie van writer in residence aan het NIAS in Amsterdam in het academisch jaar 2022-2023. Het betreft een prestigieuze positie voor een Nederlandstalige schrijver die werkt aan een project dat concreet baat heeft bij de academische setting van het NIAS. Voordrachten kunnen tot dinsdag 15 maart 2022 worden ingediend.

Lees meer

Aankoop- en productiekostenbudget

Tijdelijke steunmaatregelen voor uitgeverijen

11 januari 2022 - Toekenningen en Algemeen

Voor uitgeverijen die literatuur in Nederlandse vertaling brengen, liep vorig jaar een eerdere steunmaatregel nog even door én werd de nieuwe tijdelijke regeling Aankoop- en productiekostenbudget geopend. Met beide steunmaatregelen heeft het Letterenfonds ingezet op het behoud van een hoogwaardig en divers vertaald Nederlandstalig aanbod – en het op peil houden van opdrachten voor literair vertalers.
Het Aankoop- en productiekostenbudget bood uitgeverijen een steun in de rug bij het in 2021 aankopen van nieuwe, nog te vertalen titels. Uitgevers konden voor maximaal drie titels € 2.500 per titel aanvragen. In totaal is € 250.000 verleend aan 40 uitgeverijen ter ondersteuning van de acquisitie en productie van in 100 titels die in de komende jaren zullen worden uitgegeven.

Lees meer

Kopje Koffie #5: Marente de Moor

Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur

10 januari 2022 - Algemeen

In de vijfde aflevering van de Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur schuift schrijfster Marente de Moor aan, die met Bettina Baltschev in gesprek gaat over de recente vertaling van haar roman Foon. Het boek verscheen in de herfst van 2021 onder de Duitse titel Phon bij Hanser Literaturverlage, in een vertaling van Bettina Bach.

Lees meer

Toekenningen Schrijverslevens, biografieregeling

Ronde 2021

10 januari 2022 - Toekenningen

Er werden in 2021 in het kader van de Schrijversleven, biografieregeling veertien aanvragen ingediend voor biografieprojecten. In vier gevallen betrof het een herhaalaanvraag. De aanvragen werden na indiening beoordeeld op de formele eisen die de regeling en het algemeen reglement van het Letterenfonds stellen. Eén aanvraag moest om formele redenen worden afgewezen en één aanvraag is lopende de procedure door de aanvrager ingetrokken. Twaalf aanvragen konden in behandeling worden genomen en werden voorgelegd aan de adviescommissie biografie.

Lees meer

Woordtarief vertalingen

Minimum verhoogd per 2022

3 januari 2022 - Vertalers en Algemeen

De Literaire Uitgevers Groep (onderdeel van de GAU/Mediafederatie) en de Auteursbond onderhandelen over een aangepast Modelcontract voor literaire vertalingen. Daarop vooruitlopend is een afspraak gemaakt over de inflatiecompensatie van het woordtarief. Op basis van de Consumenten Prijs Index wordt met ingang van 31 december 2021 het minimum-woordtarief voor vertalingen van proza verhoogd naar 7,0 eurocent. Voor poëzievertalingen gaat het naar 2,56 euro per regel, met een minimum van 44,86 per gedicht.

Lees meer

Marthe Elzinga wint de Dr. Elly Jaffé Prijs 2021

Prijs voor de beste vertaling uit het Frans naar het Nederlands

3 januari 2022 - Prijzen

Op 3 januari 2022 is de Dr. Elly Jaffé Prijs 2021 toegekend aan Marthe Elzinga. De prijs wordt uitgereikt aan de beste vertaling uit het Frans naar het Nederlands van proza, poëzie en toneel, met als doel de belangstelling voor de Franse taal en literatuur te stimuleren. Marthe Elzinga, die haar vertalingen eerder publiceerde onder de naam Maarten Elzinga, is bekend van haar vertalingen van Nobelprijswinnaar Patrick Modiano en René Daumal. Delen van haar werk kwamen tot stand met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Roland Holsthuis Bergen

Bert Schierbeekfonds

1 januari 2022 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

Sinds 2002 is het voor schrijvers, dichters en literair vertalers mogelijk het A. Roland Holsthuis in Bergen (NH) gedurende een kalendermaand te huren als werkplek. Dit historische pand, het voormalige woonhuis van de dichter, wordt door het Bert Schierbeekfonds gehuurd van de Stichting A. Roland Holst Fonds. Het Bert Schierbeekfonds biedt schrijvers, dichters en literair vertalers de mogelijkheid om een maand te wonen en te werken op deze literair-historisch unieke locatie tegen een gereduceerd tarief.

Lees meer

Pers

Voor vragen over activiteiten van het fonds kunt u contact opnemen met Tiziano Perez of Hanneke Marttin.

Nieuwsbrief

Het Nederlands Letterenfonds verstuurt regelmatig een e-mail nieuwsbrief. U kunt zich gratis abonneren.