Nieuws

Tsead Bruinja nieuwe Dichter des Vaderlands

18 januari 2019 - Algemeen

Tsead Bruinja is de nieuwe Dichter des Vaderlands. De 44-jarige Friese Amsterdammer neemt de titel over van Ester Naomi Perquin, die de afgelopen twee jaar het ambt bekleedde. Bruinja, de zevende Dichter des Vaderlands, werd gekozen door een benoemingscommissie van kenners en dichters. Hij zal de komende twee jaar gedichten schrijven bij nationale gebeurtenissen en optreden als ambassadeur van de poëzie.

Lees meer

Halfjaar-leesclub Japanse literatuur

Schwob i.s.m. Senia

14 januari 2019

Schwob, onderdeel van het Letterenfonds, organiseert samen met leesclub-organisatie Senia in de eerste helft van 2019 leesclubs voor Japanse literatuur. Voor iedereen die geïntrigeerd is door de Japanse cultuur en zich hier verder in wil verdiepen door Japanse literatuur te lezen. In een half jaar lees en bespreek je drie boeken, met een feestelijke afsluiting tegen de zomer.

Lees meer

BNG Bank Literatuurprijs voor Nina Polak

11 januari 2019 - Prijzen

Nina Polak heeft met haar roman Gebrek is een groot woord de BNG Bank Literatuurprijs 2018 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Hetty Hafkamp bekend op donderdag 10 januari 2019 in de Amstelkerk in Amsterdam. Polak is de veertiende winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Eldik. Naast het winnen van de juryprijs mocht Polak zich ook de winnaar van de lezersprijs noemen, de bijbehorende prijs is een verblijf van een maand naar keuze in 2019 in het Roland Holsthuis te Bergen.

Lees meer

Antjie Krog als WiR in Amsterdam

Writer-in-residenceprogramma 2019

9 januari 2019 - Algemeen en Persberichten

De Zuid-Afrikaanse dichter en schrijver Antjie Krog woont en werkt – op uitnodiging van het Letterenfonds – van 21 januari tot en met 20 februari in Amsterdam. Krog staat niet alleen bekend als Nobelprijs-waardig auteur maar ook als voordrachtskunstenaar pur sang. Ze zal in deze periode een reeks optredens verzorgen in Nederland en België, onder meer tijdens de Poëzieweek.

Lees meer

Ghayath Almadhoun writer-in-residence bij NIAS

9 januari 2019

Van januari tot juli verblijft dichter Ghayath Almadhoun (Damascus, 1979) op het NIAS in Amsterdam. Hij zal er werken aan zijn vijfde dichtbundel in het Arabisch, over leven, liefde in oorlogstijd, herinneringen die thuis werden en ballingschap als achtergrond voor een nieuwe literatuur.

Lees meer

Werkconferentie Arbeidsmarktagenda

9 januari 2019

Op maandag 21 januari van 13.00 uur - 18.00 uur vindt de Werkconferentie Arbeidsmarktagenda plaats in TivoliVredenburg in Utrecht. Professionals uit de culturele en creatieve sector gaan in gesprek over professionalisering, ruimte voor ondernemerschap en een eerlijke beloning voor makers.

Lees meer

Stripschapprijs 2019 voor Typex

8 januari 2019 - Prijzen

De Amsterdamse stripmaker en illustrator Typex wint de Stripschapprijs 2019. De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend aan een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder.

Lees meer

Bea Vianen (1935-2019)

In memoriam

7 januari 2019 - Algemeen

Zondag 6 januari jl. is Bea Vianen in haar woonplaats Meerzorg te Suriname op 83-jarige leeftijd overleden. Bea Vianen geldt als misschien wel de belangrijkste Surinaamse proza-auteur van de jaren ’70. Zij was een schrijfster die, de Surinaamse binnenkant kennend, toch een typische visie ‘van de overkant van de oceaan’ presenteerde, aldus surinamist Michiel van Kempen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was zij Surinames meest gelezen schrijfster en haar bij Uitgeverij Querido verschenen romans Sarnami, hai (1969) en Strafhok (1971) kunnen als klassiekers van de Surinaamse literatuur beschouwd worden.

Lees meer

Pers

Voor vragen over activiteiten van het fonds kunt u contact opnemen met Tiziano Perez of Hanneke Marttin.

Nieuwsbrief

U kunt zich hieronder abonneren op onze nieuwsbrief.