titels

Jeroen Mettes

Mond. Sushi. Volvo.

16 maart 2015

Het gezaghebbende Duitse literaire tijdschrift Schreibheft publiceert in zijn nieuwste nummer een uitgebreid dossier over Jeroen Mettes (1978-2006), onder de titel ‘Mond. Sushi. Volvo. Jeroen Mettes – Anstifter zum Sprachkrieg der Weltbürger’.

Van 2005 tot zijn dood in 2006 maakte Mettes furore met zijn blog Poëzienotities; al enkele jaren eerder was hij begonnen met het schrijven aan zijn lange prozagedicht ‘N30’. In 2011 verscheen het tweedelige Nagelaten werk bij uitgeverij Wereldbibliotheek. Het poëziedeel hiervan, getiteld N30+, werd als postuum debuut genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs.

Essayist en romancier Daniël Rovers stelde het dossier voor Schreibheft samen en schreef de inleiding ‘Das absolute Gehör für bullshit – Der Dichter Jeroen Mettes’. Hierop volgt de vertaling van een substantieel deel uit ‘N30’, afgesloten door Mettes’ poëticale essay ‘Politieke poëzie’. De vertaling in het Duits is verzorgd door Ira Wilhelm. Het is voor het eerst dat werk van de jonggestorven blogger-dichter in vertaling verschijnt.

Links

Thomas Möhlmann

Contact

Thomas Möhlmann

t.moehlmann@letterenfonds.nl

Details

Mond. Sushi. Volvo.
De Wereldbibliotheek