agenda

Met Alfred Schaffer, Yves Petry, Asis Aynan, Coen Simon, Auke Hulst en Martin de Haan

Letteren &cetera

22 januari 2015

http://www.letterenetcetera.nl

Letteren &cetera is een maandelijkse talkshow van het digitale televisiekanaal NPO Cultura i.s.m. het Nederlands Letterenfonds. Per editie interviewt Kenneth van Zijl drie schrijvers en/of vertalers over hun jongste boek, dat op enigerlei wijze door het Fonds is ondersteund.

Op donderdag 22 januari worden er twee edities opgenomen in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds aan de Nieuwe Prinsengracht 89 te Amsterdam.

In deze eerste editie ontvangt Kenneth van Zijl Asis Aynan, initiatiefnemer van de Berberbibliotheek, schrijver Yves Petry over zijn zesde roman Liefde bij wijze van spreken en dichter Alfred Schaffer wiens bundel Mens Dier Ding is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. De opname van de eerste talkshow vindt plaats van 17.00 tot 18.30, inloop vanaf 16.30.

vlnr Alfred Schaffer, foto: Liza de Rijk; Asis Aynan, foto: Friso Spoelstra; Yves Petry, foto: Stefan Vanfleteren

Op 15 januari verschijnt de zesde roman van Yves Petry, Liefde bij wijze van spreken (De Bezige Bij). Nadat hij met De maagd Marino – “een schokkend boek” - de Libris Literatuurprijs 2012 had gewonnen, werkte Petry als writer in residence in Amsterdam aan zijn nieuwe roman. Het werd een wonderlijke familieroman over een gevaarlijke driehoeksverhouding en ongewoon vaderschap. Één gebeurtenis is hierin van allesbepalende invloed op het leven van twee betrokkenen en een buitenstaander.

Samen met vertaalster Hester Tollenaar nam schrijver en filosoof Asis Aynan het initiatief voor de Berber-bibliotheek, waarvan nu bij uitgeverij Jurgen Maas het vijfde deel is verschenen: Liefde met een lok haar van Mohammed Mrabet: Mrabet (1936) is Marokko’s grootste nog levende verhalenverteller, beeldend kunstenaar én analfabeet. Begin jaren zestig ontmoette hij de Amerikaanse auteur Paul Bowles, die onder de indruk was van zijn verhalen en besloot ze op band op te nemen, te vertalen en te publiceren. Liefde met een lok haar, Mrabets debuutroman, verscheen oorspronkelijk in 1967; nu is er dan een Nederlandse vertaling, verzorgd door Hester Tollenaar.

Alfred Schaffer is met Mens Dier Ding (De Bezige Bij) genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. “Taalvuurwerk”, aldus de jury, “waarin Schaffer toont dat de schotten tussen mens, dier en ding, maar ook die tussen literaire genres, vaak flinterdun zijn.” De bundel beweegt zich geheel rond de biografie van de negentiende-eeuwse Zuid-Afrikaanse staatsman en tiran, Shaka Zulu (1787-1828), maar doet dat in dagdromen en beschrijvingen die zijn doorspekt met elementen uit onze huidige tijd, van auto’s tot mediagekte, van mobiele telefoons tot speeddating. Op donderdag 22 januari is Schaffer bij Letteren &cetera. Op woensdag 28 januari volgt in Rotterdam de bekendmaking van de winnaar en de prijsuitreiking.

De opname van de eerste talkshow vindt plaats van 17.00 tot 18.30, inloop vanaf 16.30.

De tweede editie van Letteren &cetera biedt onder meer interviews met Auke Hulst over zijn nieuwe roman Slaap zacht, Johnny Idaho, met filosoof Coen Simon over zijn in februari te verschijnen essaybundel Filosoferen is makkelijker als je denkt en met literair vertaler Martin de Haan over 14 van Jean Echenoz. De tweede talkshow wordt opgenomen van 19.30 tot 21.00, inloop vanaf 19.00.

vlnr Auke Hulst en Martin de aan

Auke Hulst, die doorbrak met Kinderen van het Ruige Land, komt in de eerste week van 2015 met zijn nieuwe roman: Slaap zacht, Johnny Idaho (Ambo Anthos). Een ambitieus boek dat, hoewel het gesitueerd is in een parallelle werkelijkheid, gaat over hedendaagse thema’s als apartheid, identiteit en mind control. Een tiener met een missie, een terminale bankier en een wetenschapper gaan op zoek naar de sleutel tot het eeuwige leven. Zij komen samen op de Archipel, een zwaarbewaakte eilandstaat in de Stille Oceaan, en dompelen zich onder in deze nieuwe wereld. Wat drijft ze? En op welke manier zijn ze onherroepelijk met elkaar verbonden?

Sinds de Franse auteur Jean Echenoz in 1999 de prestigieuze Prix Goncourt won voor Ik ben weg, is zijn naam ook in Nederland gevestigd en geldt hij in Frankrijk als bestsellerauteur. Na een trilogie over bijzondere personen - Ravel, Hardlopen en Flitsen - brengt De Geus in januari weer een echte roman van Echenoz, vertaald door zijn vaste vertaler Martin de Haan: 14. Een roman over gewone levens aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Anthime werkt als boekhouder in een schoenenfabriek, in het weekend zit hij in het café. Verder is hij meer dan gemiddeld geïnteresseerd in Blanche, de dochter van de schoenenfabrikant, al heeft zij een relatie met Charles, de arrogante onderdirecteur van de fabriek. Samen met zijn cafévrienden en Charles vertrekt Anthime naar het front om Frankrijk te verdedigen. Zal hij Blanche ooit nog terugzien?

In Filosoferen is makkelijker als je denkt maakt Coen Simon korte metten met de clichés en dogma’s van onze tijd. Met grote stelligheid wordt er van alles beweerd: dat je eruit moet halen wat erin zit, dat je moet durven kiezen, dat meten weten is en dat je kúnt als je maar wílt. De vraag is: hoe komen we aan al die wijsheid? En belangrijker nog: hoe komen we er vanaf? Het antwoord is: door te denken. Niet als de wiskundige of de detective die zoekt naar oplossingen, maar als de filosoof die weet dat het leven geen puzzeltje is. Met humor beschrijft Coen Simon in Filosoferen is makkelijker als je denkt (Ambo Anthos) hoe je kunt denken zonder dogma’s.

De opname van de tweede talkshow vindt plaats van 19.30 tot 21.00, inloop vanaf 19.00.

De literaire talkshow wordt opgenomen in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds aan de Nieuwe Prinsengracht 89 te Amsterdam. De besproken boeken zijn tijdens de opnames te koop (pin only) en kunnen desgewenst worden gesigneerd door de schrijver of vertaler. Wilt u een of twee opnames bijwonen? Reserveer hier dan een plaatsje.

De talkshows zijn onder meer online te bekijken via NPO Cultura.

“De beste ideeën voor mijn nieuwe boek heb ik op de oostelijke eilanden gekregen, in het appartement aan het Spui schrijf ik ze op.” Op 03:12 leest Petry een kort fragment voor uit het boek in wording “Er was intussen wel wat veranderd”.

Hanneke Marttin

Contact

Hanneke Marttin

Communicatieadviseur

h.marttin@letterenfonds.nl