agenda

Van Eyck Academie Maastricht

Niña Weijers ontmoet Peter Terrin

25 november 2014

http://www.janvaneyck.nl/home/nina-weijers-ontmoet-peter-terrin/

Op uitnodiging van de jonge Nederlandse schrijfster Niña Weijers, writer-in-residence aan de Van Eyck, zal de succesvolle Vlaamse schrijver Peter Terrin haar bezoeken en over haar werk praten. Deze ontmoeting vindt in eerste instantie plaats in de beslotenheid van haar schrijfstudio. Op dinsdag 25 november om 19.30 uur zullen zij in Maastricht een openbaar gesprek voeren over literatuur, schrijven, compositie en hun beider werk onder leiding van dichter en schrijver Erik Lindner.

Niña Weijers debuteerde in 2014 met De consequenties. De roman werd door de Nederlandse kritiek zeer positief ontvangen en werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de tweejaarlijkse prijs voor een literair prozadebuut. Buitenlandse vertalingen zijn in voorbereiding bij Actes Sud (Frankrijk) en Suhrkamp (Duitsland). De roman gaat over een jonge kunstenares die met haar werk vorm aan haar leven geeft en tegelijk onzichtbaar wil zijn. Het verlangen om te verdwijnen bepaalt haar handelen.

Niña Weijers verblijft twee maanden aan de Jan van Eyck Academie als writer-in-residence. Dit verblijf wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds in het kader Wanderlust, het programma voor internationale talentontwikkeling.

Peter Terrin publiceerde dit jaar zijn korte roman Monte Carlo, unaniem geprezen als puntgave vertelling door de Vlaamse en Nederlandse kritiek. In tegenstelling tot de hoofdpersoon van Niña Weijers in De consequenties die onzichtbaar wil zijn, wordt Peter Terrins hoofdpersoon gedreven door de wil gezien te worden, juist omdat hij onzichtbaar is.

Peter Terrin schrijft verhalen, romans en theater. Voor De bewaker kreeg hij in 2010 de Literatuurprijs van de Europese Unie en door de Irish Times werd het boek uitgeroepen tot het beste boek van het jaar. Met Post Mortem won hij in 2012 de AKO Literatuurprijs en brak hij door bij het grote publiek.

Erik Lindner schreef meerdere dichtbundels zoals Tafel (2004) en Terrein (2010). In 2013 verscheen zijn roman Naar Whitebridge. Zijn gedichten zijn in meerdere talen vertaald en hij wordt veelvuldig uitgenodigd voor internationale poëziefestivals. Hij is redacteur van de literaire tijdschriften Terras en De Revisor en als adviseur Literatuur verbonden aan de Van Eyck Academie.

Locatie: Van Eyck auditorium, Academieplein 1, 6211 KM Maastricht.
gratis entree

Iedereen welkom!

Petere terrin en Nina Weijers