agenda

met Gustaaf Peek, biograaf Mieke Koenen en vertaler Aai Prins

Uitzending Letteren &cetera

25 oktober 2014

NPO Cultura zendt op zaterdag 25 oktober om 19.30 de literaire talkshow Letteren &cetera uit. Deze editie brengt interviews met biografe Mieke Koenen over dichteres, vertaalster en classica Ida Gerhardt, met Gustaaf Peek over zijn roman Godin, held (Querido) en met Aai Prins over haar nieuwe vertaling van Gogol’s Dode zielen (Van Oorschot).

Godin, held, de vierde roman van Gustaaf Peek heeft anders dan zijn eerdere werk geen maatschappelijk thema maar concentreert zich geheel op het verhaal van een liefde die een heel leven duurt. Verteld in retroperspectief, van einde tot begin. Slaat Peek hiermee een nieuwe weg in?

Gogol werd wel de gekste schrijver van Rusland genoemd. En vertaalster Aai Prins kan zich daar wel iets bij voorstellen. Zij vertaalde zijn literaire meesterwerk Dode zielen, over een charmante uitvreter die over de ruggen van dode lijfeigenen hoopt fortuin te maken.

Mieke Koenen schreef een boeiende biografie van dichteres Ida Gerhardt. Aan de hand van de poëzie vertelt en analyseert Koenen het leven van Gerhardt. Geen gemakkelijk leven, en geen gemakkelijk mens. Haar vriendin Marie van der Zeyde steunde haar echter onvoorwaardelijk.

Op donderdag 20 november vinden er weer opnames plaats van de literaire talkshow Letteren &cetera. U kunt deze bijwonen door hier te reserveren: letterenetcetera.nl. De talkshow wordt opgenomen in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds.