agenda

Wanderlust-programma

Niña Weijers op Van Eyck-academie

15 okt-14 december 2014

Niña Weijers verblijft van 15 oktober tot 14 december 2014 op de Jan van Eyck-academie in Maastricht. Ze is de eerste prozaschrijver die deelneemt aan het initiatief van het Letterenfonds en de Van Eyck-academie. In 2015 volgen Maartje Wortel, Wytske Versteeg en Rosan Hollak. De schrijvers werken tijdens hun verblijf twee maanden in een studio op de academie, te midden van veertig internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers.

Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap en won in 2010 de schrijfwedstrijd Write Now!. Ze publiceerde korte verhalen in o.a. De Gids en Passionate Magazine en heeft een vaste column op de website van De Groene Amsterdammer. Dit jaar debuteerde ze met De consequenties (Atlas Contact), waarin hoofdpersoon Minnie Panis de uiterste grens tussen leven en kunst opzoekt. De roman werd onlangs bekroond met de Anton Wachterprijs en is op de Frankfurter Buchmesse verkocht aan het Franse uitgevershuis Actes Sud.

Het initiatief van de Jan van Eyck-academie en het Letterenfonds maakt deel uit van Wanderlust, het programma van het Letterenfonds dat talentvolle schrijvers en bemiddelaars een kans biedt zich verder te ontwikkelen door samen te werken met buitenlandse kunstenaars of een verblijf in een internationale omgeving.

In 2015 zullen achtereenvolgens Maartje Wortel, Wytske Versteeg en Rosan Hollak op de Van Eyck verblijven.

Naast het schrijversprogramma verblijven ook dichters aan de Van Eyck, steeds voor een periode van één maand. Zo werkten eerder Erik Lindner, Lieke Marsman en Tonnus Oosterhoff aan de Maastrichtse academie.

Nina Weijers