titels

Murat Isik

Verloren grond

6 oktober 2014

In april 2012 debuteerde Murat Isik bij Ambo Anthos met Verloren grond, een familiegeschiedenis die losjes is geïnspireerd op die van de auteur. De roman verkocht ruim 10.000 exemplaren, werd lovend besproken in de pers en in de sociale media en won de Bronzen Uil Publieksprijs.

Vorige week verscheen de Zweedse vertaling van Verloren grond bij Fakta 2244 (uitgever van o.a. Elif Shafak) in een vertaling van Per Holmer. Jorden Vi Miste, zoals de titel in het Zweeds luidt, werd gepresenteerd op de boekenbeurs in Götenborg waar Murat Isik werd geïnterviewd door zijn uitgever Ingemar Nilsson en optrad met collegaschrijvers zoals de Franse Roman Puértolas en de Portugese Ricardo Adolfo. Na de beurs was Murat een week gastdocent aan de Universiteit van Stockholm.

Turkse uitgave

Tegelijkertijd verscheen de Turkse uitgave van Verloren grond, Kayip Toprak, in een vertaling van Gül Özlen bij Koton Kitap. Op het boek staan quotes van twee bekende Turkse schrijfsters. Op de cover wordt bestsellerauteur Ece Temelkuran geciteerd: ‘Wanneer we echt ons eigen verhaal vertellen dan vertellen we ook het verhaal van iedereen. Daarom is het verhaal van Isik zo overvol.’

En op het achterplat zegt Nermin Yilderim: ‘Deze roman gaat ook over een moeilijke periode en problematische regio, hetgeen ons net zoveel aangaat als de familie Uslu. Verloren Grond is in de landen waar het is uitgegeven met veel enthousiasme ontvangen. Nu keert Kayıp Toprak eindelijk naar zijn vaderland, naar zijn huis terug.’

Na het winnen van de Bronzen Uil Publieksprijs ontving Murat een persoonlijke brief met felicitaties van de Turkse minister van Cultuur en Toerisme. We gaan er van uit dat Murat nog veel meer bijval zal krijgen uit zijn geboorteland.
De Turkse en Zweedse vertaling van Verloren grond werden ondersteund door het Nederlands Letterenfonds, evenals Isiks gastschrijversschap aan de universiteit van Stockholm.

Murat Isik in het Turks

Barbara den Ouden

Contact

Barbara den Ouden

Graphic novels en fictie

b.den.ouden@letterenfonds.nl

Details

Verloren grond
Ambo Anthos, 2012