evenementen

Debutanten op landelijke podia

11 mrt-30 juni 2015

Negen Letterenfonds-debutanten presenteren hun werk op vier landelijke podia. Mohammed Benzakour (Yemma), Naomi Rebekka Boekwijt (Pels), Ilse Bos (Troep), Mano Bouzamour (De belofte van Pisa), Pauline Genee (Duel met paard), Bertram Koeleman (De huisvriend), Roman Helinski (Bloemkool uit Tsjernobyl), Elisabeth van Nimwegen (De smaak van ijzer) en Marjoleine Oppenheim-Spangenberg (Over zij en ik) treden samen en solo op.

De aftrap is tijdens festival Het Grote Gebeuren in Groningen. Op zaterdag 1 november lezen de schrijvers daar voor uit eigen werk. Volgend jaar organiseert Shut Up & Write! van februari tot en met juni in Amsterdam met de debutanten schrijfsessies voor aspirant-schrijvers. Alle avonden bieden ruim gelegenheid om met de debutanten in gesprek te gaan. En ook tijdens de literaire nachtclubs van Het Literatuurhuis in Utrecht zullen de schrijvers hun werk op verschillende podia presenteren.

De negen debutanten ontvingen eerder dit jaar een startersbeurs van het Nederlands Letterenfonds waarmee ze aan een tweede literair boek kunnen werken.

Festival Het Grote Gebeuren - Groningen

Zaterdag 1 november zullen de debutanten optreden tijdens festival Het Grote Gebeuren. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de portier van de Centrale Bibliotheek Groningen aan de Oude Boteringestraat 18 of als e-ticket. Prijs: € 15,-; voor studenten en bibliotheekleden: € 12,50. Aan de deur kosten kaarten, indien nog beschikbaar, €19,50. Profiteer dus van de voorverkoop!

Negen debutanten en hun debuut

Shut Up & Write - Amsterdam

Shut Up & Write is een initiatief van Jonas Kooyman: een reeks bijeenkomsten naar New Yorks concept waarbij een groep jonge schrijvers een uur lang in stilte schrijft. Van te voren wordt er kennis gemaakt, na afloop is er de mogelijkheid om het geschreven werk te bespreken. Beginnende schrijvers kunnen zich, samen met een van de negen Letterenfonds-debutanten, in een kleine groep een uur lang buigen over het eigen werk in wording. Daarna is er gelegenheid om in gesprek te gaan met de aanwezige schrijver over zijn of haar werk, debuteren in het algemeen, schrijftips, etc.

De Shut Up & Write sessies met de Letterenfonds-debutanten vinden steeds op woensdag plaats in boekhandel van Rossum in Amsterdam. Als volgt:

  • 11 maart 2015– Ilse Bos
  • 25 maart 2015 – Bertram Koeleman
  • 8 april 2015 – Pauline Genee
  • 22 april 2015 – Mano Bouzamour
  • 6 mei 2015 – Roman Helinski
  • 20 mei 2015 – Elisabeth van Nimwegen
  • 3 juni 2015 – Marjoleine Oppenheim-Spangenberg
  • 17 juni 2015 – Mohammed Benzakour

Literatour

Literatour, de nieuwe boekenweek voor jongeren, vindt van 23 tot en met 29 maart 2015 plaats. De eerste editie richt zich op jongeren van 15 tot en met 18 jaar. Tijdens Literatour wordt ook de Dioraphte Literatour Prijs (voorheen de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs) uitgereikt. De CPNB-campagne richt zich op 788.000 jongeren van 15 tot en met 18 jaar in Nederland. Tijdens de week bezoeken schrijvers middelbare scholen om in gesprek te gaan met leerlingen en hen te ‘inspireren met leesplezier’. Ook Letterenfonds-debutanten Mano Bouzamour, Mohammed Benzakour en Marjoleine Oppenheim-Spangenberg zullen zich bij de tour aansluiten.

Het Literatuurhuis (Utrecht)

Tijdens de december, februari, april en juni edities van de door het Literatuurhuis georganiseerde Literaire nachtclubs zullen verschillende debutanten op podia in Utrecht hun werk presenteren.

Het Literatuurhuis is ontstaan uit de SLAU, Het Poëziecircus, De Nacht van de Poëzie en Stichting Internationale Literatuurdagen Utrecht, stichtingen die al jarenlang literatuur op het podium brengen, met ieder een heel eigen programma, doelgroep en aanpak.

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

o.austen@letterenfonds.nl