agenda

Aai poes, aai poes, stoute poes - over literair sadisme

Marja Pruis verzorgt derde editie ‘Kousbroek in de Der Aa-kerk’

30 oktober 2014

http://www.decultureleonderneming.nl/

Donderdag 30 oktober is de derde editie van ‘Kousbroek in de Der Aa-kerk’ in Groningen. Na de vorige twee uitverkochte edities is het dit keer de beurt aan Marja Pruis. De titel van haar essay is ‘Aai poes, aai poes, stoute poes’. Na de lezing gaat Stine Jensen in gesprek met Marja Pruis over literair sadisme.

Schrijfster en literatuurcritica Marja Pruis (1959) is een veelzijdig auteur, die in haar geestigheid en scherpte een grote verwantschap vertoont met Rudy Kousbroek. Ze ontving lof voor zowel haar romans als haar essays. Haar essaybundel Kus me, straf me (2010) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en won de Jan Hanlo Essayprijs 2013.

Filosofe, schrijfster en programmamaakster Stine Jensen (1972) schreef net als Pruis romans en essays en heeft bovendien de gave om in haar interviews (Human & VPRO) het persoonlijke aan diepgang te verbinden.

Rudy Kousbroek (1929-2010) was een van de grootste essayisten in ons taalgebied. In 1975 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor essays. Hij was eredoctor in de filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het Kousbroek Essay is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds om hedendaagse essayisten te stimuleren het genre levend te houden en te vernieuwen.

Marja Pruis en Stine Jensen

Kousbroek in de Der Aa-kerk wordt georganiseerd door Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming in samenwerking met Trouw.

De lezing vindt plaats op donderdag 30 oktober 2014, aanvang: 20:00 uur, in de Der Aa-kerk aan het Akerkhof 2, 9711 JB Groningen. Entree € 10,- / € 7,50 (studenten en lezers van Trouw, op vertoon van studentenkaart/bon uit de Trouw).

Kaarten zijn hier te bestellen, en kunnen ook bij Boekhandel Van der Velde (AKerkhof 45-47) en Het Hanze Huis (Akerkhof, noordzijde) in Groningen worden gekocht.