agenda

Letteren &cetera (Amsterdam)

22 juni 2012

www.spui25.nl

De schrijvers Anne-Gine Goemans en Anton Valens en de dichter Ester Naomi Perquin zijn te gast in de derde aflevering van Letteren &cetera. In deze anderhalf uur durende talkshow op vrijdagmiddag 22 juni vertellen drie ‘jonge’ schrijvers - allen gesteund met een stimuleringsbeurs op basis van hun debuut - over hun tweede roman, vijfde boek en derde dichtbundel. Interviewer is Pieter Steinz, de directeur van het Nederlands Letterenfonds. Het programma vindt plaats van 17.00 tot 18.30 in Spui25 in Amsterdam.

Ester Naomi Perquin

Ester Naomi Perquin (1980) is stadsdichter van Rotterdam en schrijft columns en kort proza voor onder meer De Groene Amsterdammer en VPRO Radio. Voor haar eerste twee dichtbundels, Servetten halfstok en Namens de ander, werd ze zes keer bekroond. In het recent verschenen Celinspecties (Van Oorschot) geeft Perquin - die zelf als cipier in een gevangenis heeft gewerkt om haar opleiding aan de SchrijversVakschool te betalen - de lezer een inkijkje in tien cellen, tien gedetineerden, en het leven ‘buiten’. Een gesprek over het opbouwen van een oeuvre, poëzie en proza en de kunst in heldere taal het ongewone op te roepen.

Anton Valens

Schilder, schrijver en reiziger Anton Valens (1964) debuteerde in 2004 met Meester in de hygiëne, waarvoor hij de Marten Toonder-Geertjan Lubberhuizenprijs en de Lucy en B. Van der Hoogtprijs ontving. Dweiloorlog en Ik wilde naar de rand van Beijing kwamen uit in 2008, in 2009 gevolgd door de novelle Vis. Zijn vijfde boek, de Groninger stadsroman Het Boek Ont (Augustus) over de zelfhulpgroep Man&Post, verscheen eerder dit jaar en werd zeer goed ontvangen. Steinz praat met Valens over de kunst van het observeren en van het combineren van komedie en literatuur.

Anne-Gine Goemans

Anne-Gine Goemans (1971) won onlangs de Dioraphte Jeugdliteratuurprijs voor haar tweede roman Glijvlucht (De Geus). Net als in haar eerste roman Ziekzoekers weet ze een veelheid aan grote thema’s in een klein Hollands polderlandschap te situeren. Een jongen probeert zijn moeder die ontwikkelingswerker is, in Nederland te houden; op de achtergrond speelt de strijd om de polderbaan bij Schiphol en een historische lijn. Aanleidingen voor een gedachtewisseling over het landschap en wat dat met je doet, en over Goemans’ inspiratiebronnen zoals het werk van Annie Proulx.

Letteren &cetera vindt op vrijdag 22 juni plaats van 17.00 tot 18.30 in Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam. De toegang is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven via de website van SPUI25.

De stimuleringsregeling voor recent gedebuteerde auteurs werd in 2002 ingesteld en wordt met ingang van 2013 geïntegreerd in de regeling werkbeurzen. In tien jaar tijd werden 186 auteurs ondersteund, de besluiten over de in 2012 ingediende aanvragen worden medio juli bekend.

Hanneke Marttin

Contact

Hanneke Marttin

Communicatieadviseur

h.marttin@letterenfonds.nl