nieuws

Winnaar Academica Literatuurprijs

Hannah van Wieringen

22 september 2014

Hannah van Wieringen heeft met haar prozadebuut De kermis van Gravezuid de Academica Literatuurprijs 2014 gewonnen. Op basis van deze verhalenbundel ontving ze vorig jaar ook een projectsubsidie van het Letterenfonds voor het schrijven van een tweede prozawerk. Van Wieringen schreef eerder toneelstukken en poëzie; haar eerste dichtbundel Hier kijken we naar werd genomineerd voor de C. Buddingh’-Prijs 2014.

Aan de Academica Literatuurprijs is een bronzen award en een geldprijs van 10.000 euro verbonden. De kermis van Gravezuid (De Harmonie) werd samen met twee andere debuten door een vakjury genomineerd en uiteindelijk door het lezerspubliek tot winnaar verkozen. Naast Hannah van Wieringen (1982) waren ook Ineke Riem met Zeven pogingen om een geliefde te wekken (De Arbeiderspers) en Naomi Rebekka Boekwijt met Pels (De Arbeiderspers) genomineerd. Boekwijt ontving onlangs een startersbeurs van het Letterenfonds.

De jury over De Kermis van Gravezuid van : “Kermisweekend in een kleine gemeenschap, hoog in de kop van Noord-Holland. Terwijl de bewoners zich in het dorpscafé en op het kermisterreintje vermaken met fotoschieten, gokken, katknuppelen, de jaarlijkse playbackshow en in het spookhuis, nadert een onweersbui die zijn weerga niet kent. Tegen deze achtergrond regisseert Hannah van Wieringen met strakke hand tragikomische scènes, waarin dorpsbewoners opduiken die zich bezinnen en bezatten en tegen wil en dank volharden in hun bestaan.”

De Academica Literatuurprijs werd op 18 september 2014 uitgereikt in Theater Diligentia te Den Haag. Presentator Oscar Kocken en tafelheer Abdelkader Benali gaven invulling aan de avond door een interview met de juryvoorzitter, de genomineerden en de winnaar. De prijs werd uitgereikt door de winnaar van de Academica Literatuurprijs 2013: Shira Keller.