vacatures

Stages

19 juli 2017

Het Nederlands Letterenfonds is één van de zes publieke kunstfondsen in Nederland: het investeert in de totstandkoming van literatuur in alle genres in de Nederlandse en Friese taal, en in de verspreiding daarvan in binnen- en buitenland. Binnen het fonds is regelmatig behoefte aan stagiairs (m/v). Onze voorkeur gaat uit naar studenten (WO/HBO) die in het kader van hun opleiding werkervaring in de literaire sector willen opdoen.

We maken graag kennis met enthousiaste literatuurliefhebbers met een analytische en flexibele geest, die praktisch en zelfstandig kunnen werken. Omdat het Letterenfonds voor en met uitgevers, schrijvers en literair vertalers werkt, verwachten we van alle stagiairs een uitstekende schriftelijke beheersing van de Nederlandse (en Engelse) taal.

Eerdere stagiairs werkten drie tot zes maanden bij het fonds, fulltime of parttime (3 tot 5 dagen per week). We bieden de mogelijkheid kennis van het literair bedrijf en cultuurbeleid op te doen, een netwerk op te bouwen en desgewenst binnen de stage een onderzoek uit te voeren. Daarnaast is er voldoende begeleiding en een stagevergoeding.

Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden. Bij iedere stageplek is een korte omschrijving van de betreffende afdeling en werkzaamheden gegeven. Daarbij vind je links naar relevante delen van deze website en naar de contactpersoon/stagebegeleider.

Stagiair communicatie

De tweetalige website letterenfonds.nl speelt een centrale rol binnen de informatieverstrekking en communicatie van het Nederlands Letterenfonds. Hier zijn alle subsidieregelingen, toekenningen en activiteiten van het fonds te vinden, evenals signalementen en bekroningen van ondersteunde boeken. Ook wordt op de website regelmatig geblogd door fonds-collega’s en gastschrijvers. Actueel nieuws wordt verder gedeeld via de social media van het Letterenfonds: Facebook NL & ENG, Twitter NL & ENG en YouTube.

Als stagiair draag je zelfstandig bij aan de dagelijkse redactie van de Nederlands- en Engelstalige website en social media. Er is dus volop ruimte om redactionele ervaring op te doen. Ook kom je op die manier met alle aspecten van het Letterenfonds in aanraking. Het is daarom handig als je snel en efficiënt nieuwe informatie kunt verzamelen en weet te gebruiken. Enige ervaring met cms-systemen is een pre. Daarnaast word je als stagiair betrokken bij de redactie van het jaarverslag en andere publicaties.

Vanaf juli 2018 is er op het Letterenfonds weer ruimte voor een stagiair website & communicatie.

Contactpersoon: Hanneke Marttin, communicatie

Stagiair buitenland

De afdeling buitenland van het Nederlands Letterenfonds houdt zich bezig met de promotie van Nederlandse literatuur wereldwijd. Er werken hier ongeveer tien mensen, waaronder de zgn. genre-specialisten op het gebied van fictie, literaire non-fictie, kinder- en jeugdliteratuur, poëzie en graphic novels. Samen onderhouden en informeren zij – onder meer via brochures als de 10Books en op boekenbeurzen - een uitgebreid internationaal netwerk van uitgevers, agenten, festivals en andere literaire organisaties. Daarnaast worden jaarlijks een of meer manifestaties met Nederlandse auteurs georganiseerd in het buitenland, zo werd in 2016 op de Frankfurter Buchmesse het Vlaams-Nederlandse gastlandschap georganiseerd. Tot slot worden er translation grants verstrekt aan buitenlandse uitgevers en bijdragen in reiskosten aan Nederlandse auteurs en buitenlandse festivals.

Als stagiair bied je redactionele ondersteuning bij het samenstellen van de verschillende brochures voor het buitenland (10 Books, Quality Non-Fiction, Children’s Books, Panorama Holland, etc), schrijf je voor de website signalementen van nieuwe buitenlandse vertalingen van Nederlands werk, en coördineer je de jaarlijkse bezoeken aan de belangrijkste boekenbeurzen zoals de Frankfurter Buchmesse (oktober), de London Book Fair (april) of Bologna (maart). Tevens lever je een bijdrage aan de organisatie van de halfjaarlijkse rechtenborrel voor Nederlandse uitgevers en andere evenementen zoals de fellowships voor buitenlandse uitgevers of de Literaire Vertaaldagen.

Januari 2018 ontstaat er op het Letterenfonds weer ruimte voor een stagiair buitenland.

Contactpersoon: Agnes Vogt, hoofd afdeling buitenland

Stagiair Schwob

Schwob brengt de beste, nog onbekende en onvertaalde klassiekers uit de wereldliteratuur onder de aandacht van uitgevers, boekhandelaren en lezers. De Schwob-website en Facebookpagina spelen daarbij een belangrijke rol. De Schwob-website is in de afgelopen jaren met steun van de EU en in samenwerking met partners uit Finland, Vlaanderen, Wales, Polen, Catalonië en Frankrijk, uitgebouwd tot een Europees platform. Voor de Nederlandse boekhandel en lezer wordt ieder jaar de Schwob-actie De mooiste vergeten klassiekers georganiseerd i.s.m. tien Nederlandse uitgeverijen.

Bij Schwob is er vanaf 2019 weer ruimte voor een stagiair.

Contactpersoon: Alexandra Koch, hoofdredacteur Schwob.nl

Interesse?

Stuur je motivatie en cv per mail naar de betreffende contactpersoon. Grote kans dat we je daarna voor een gesprek uitnodigen.

Uiteraard kun je ook eerst contact opnemen met een van de hierboven genoemde contactpersonen om nadere informatie te vragen over een specifieke stage.

Het Nederlands Letterenfonds is samen met de twee andere, voor het letterenveld beleidmakende organisaties Stichting Lezen en SSS (stichting Schrijvers School Samenleving) gevestigd in het centrum van Amsterdam aan de Nieuwe Prinsengracht 89. Ook Amsterdam University Press en Nationaal Comité 4 & 5 mei zijn hier gehuisvest.