agenda

Gasten: Naomi R. Boekwijt, Rebekka Bremmer, Paul Bruijn, Anne Folkertsma, Nico Keuning en Koos van Zomeren

Letteren &cetera

20 november 2014

http://www.letterenetcetera.nl

Letteren &cetera is een maandelijkse talkshow van het digitale televisiekanaal NPO Cultura i.s.m. het Nederlands Letterenfonds. Per editie interviewt Kenneth van Zijl drie schrijvers en/of vertalers over hun jongste boek, dat op enigerlei wijze door het Fonds is ondersteund.

Op donderdag 20 november worden twee edities van het programma opgenomen in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds aan de Nieuwe Prinsengracht 89 te Amsterdam.

In de eerste talkshow ontvangt Kenneth van Zijl vertaalster Anne Folkertsma over Een waanzinnig begin van Hans Fallada, biograaf Nico Keuning en schrijfster Rebekka Bremmer.

3 portretten

In november verschijnt bij Querido het tweede boek van Rebekka Bremmer: De evolutie van een huwelijk, een scherpzinnige roman over familiebanden die worden aangehaald en weer verbroken. Bremmer (1977) debuteerde in 2012 met de roman Eb die uiterst lovend werd besproken. Op basis van dit debuut ontving ze in 2012 een startersbeurs van het Letterenfonds.

Nico Keuning publiceerde in 2003 de biografie van Jan Arends (1925-1974), getiteld Angst voor de winter. Niemand kon zo mager praten met de taal als Jan Arends. Wanneer hij niet in psychiatrische inrichtingen verbleef, was hij afwisselend schrijver, copywriter voor reclamebureaus en huisknecht bij oudere dames. Zijn proza en poëzie worden door Lebowski opnieuw uitgegeven - precies veertig jaar nadat Arends zelfmoord pleegde. Tegelijkertijd verschijnt bij deze uitgeverij een herziene editie van de biografie van Nico Keuning, waarin nieuw materiaal - waaronder een onthullende brief - is verwerkt.

Een waanzinnig begin is Hans Fallada’s laatste grote autobiografische roman over de opzienbarende belevenissen van zijn alter ego dr. Doll tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Deze kleurrijke beschrijving van het bizarre, naoorlogse Duitsland is in het Nederlands vertaald door Anne Folkertsma, die eerder van Fallada In mijn vreemde land vertaalde (uitgeverij Cossee).

De opname van deze eerste talkshow vindt plaats van 17.00 tot 18.30, inloop vanaf 16.30.

In het tweede programma gaat Van Zijl in gesprek met Naomi R. Boekwijt over haar tweede roman Hoogvlakte, met Koos van Zomeren over zijn nieuwe boek Het verlangen naar klapekster en met vertaler Paul Bruijn over Babbitt van Sinclair Lewis.

3 portretten

In Het verlangen naar klapekster (De Arbeiderspers) staan de schrijver, zijn hond en hun dagelijkse wandelingen op de Veluwezoom, uitkijkend naar de steeds minder in Nederland overwinterende klapekster, centraal. De klapekster is volgens Van Zomeren in zijn soort net als een borderterriër: klein beest, grote persoonlijkheid.

Met de satirische roman Babbitt won Sinclair Lewis in 1930 als eerste Amerikaan de Nobelprijs voor literatuur. Deze moderne klassieker was sinds 1945 al niet meer in Nederlandse vertaling beschikbaar. Tijd voor een herontdekking, aan de hand van de frisse nieuwe vertaling van Paul Bruijn (Van Oorschot).

Hoogvlakte (De Arbeiderspers) is de tweede roman van Letterenfonds-debutante Naomi R. Boekwijt. In 2013 maakte zij al grote indruk met haar verhalenbundel Pels. Haar tweede boek komt uit in november en vertelt het verhaal van de in Zwitserland gelegen oude boerderij van Moser. Tegenover hem ligt het moderne melkveebedrijf van Wyss. Moser heeft een jonge Nederlandse vrouw in dienst die op de desolate hoogvlakte niet alleen wordt uitgedaagd door het werk, maar ook door een onverwachte liefde.

Deze opname vindt plaats van 19.30 tot 21.00, inloop vanaf 19.00.

U kunt de opnames van een of beide edities gratis bijwonen, indien u vooraf heeft gereserveerd via letterenetcetera.nl. Na aanvang van de opname is er geen toegang meer mogelijk.

De programma’s zijn onder meer online te bekijken via NPO Cultura.