agenda

Vertalersgeluktournee (Rotterdam)

19 juni 2012

Op dinsdag 19 juni sluiten de voor de Europese Literatuurprijs 2012 genomineerde vertalers hun Vertalersgeluktournee af in zaal De Unie in Rotterdam. Vertalers Auke Leistra (C van Tom McCarthy), Martin de Haan (De kaart en het gebied van Michel Houellebecq) en Ronald Vlek (Alsof het voorbij is van Julian Barnes) vertellen wat hun veelzijdige en vaak onzichtbare werk zo moeilijk maar vooral ook zo mooi maakt, en gaan daarbij in het bijzonder in op de door hun vertaalde en genomineerde titel. Peter Bergsma (directeur Vertalershuis en vertaler van onder meer Coetzee) leidt de avond in. Na de korte lezingen is er voor het publiek gelegenheid om met de vertalers in gesprek te gaan; dichter, schrijver en journalist Peter Swanborn modereert de discussie. Tot slot zal op deze avond de winnaar van de Europese Literatuurprijs bekend worden gemaakt door juryvoorzitter Frans Timmermans.

Voor de Europese Literatuurprijs 2012 zijn vijf titels genomineerd: Alsof het voorbij is van Julian Barnes, vertaald uit het Engels door Ronald Vlek (Atlas); Geluk als het geluk ver te zoeken is van Wilhelm Genazino, vertaald uit het Duits door Gerrit Bussink (Atlas); De kaart en het gebied van Michel Houellebecq, vertaald uit het Frans door Martin de Haan (De Arbeiderspers); C van Tom McCarthy, vertaald uit het Engels door Auke Leistra (De Bezige Bij) en De waarheid omtrent Marie van Jean-Philippe Toussaint vertaald uit het Frans door Marianne Kaas (Prometheus).

Website Why I Love This Book maakte bij de vijf boeken op de shortlist evenzoveel korte video’s van 1 minuut. U kunt ze bekijken door hierboven op de titels te klikken.

U kunt reserveren voor de Vertalersgeluktournee van 19 juni in Rotterdam via Boekhandel v/h Van Gennep: info@boekhandelvangennep.nl. De avond begint om 20.00 in De Unie, Mauritsweg 34-35, Rotterdam. De entree bedraagt 2,50 euro.

De Vertalersgeluktournee 2012 was eerder in Sittard, Amsterdam en Haarlem. Foto’s en verslagen van de avonden zijn te vinden op de Facebookpagina van het Nederlands Letterenfonds. De tournee wordt georganiseerd door literair vertalers Nicolette Hoekmeijer en Andrea Kluitmann en (financieel) ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

De Europese Literatuurprijs 2012 wordt op zaterdagmiddag 1 september, tijdens Manuscripta, in Amsterdam uitgereikt.

Informatie

Locatie: De Unie, Mauritsweg 34-35, Rotterdam.
Aanvang: 20:00 uur.
Entree: 2,50 euro.
Voor nadere informatie kunt u terecht op de website van boekhandel v/h Van Gennep.

Hanneke Marttin

Contact

Hanneke Marttin

Communicatieadviseur

h.marttin@letterenfonds.nl