agenda

Willem Melchior, Floor Buschenhenke en Christine Otten

Uitzending Letteren &cetera

21 juni 2014

In de Letteren &cetera-uitzending van zaterdag 21 juni a.s., 19.30 ontvangt Kenneth van Zijl schrijvers Willem Melchior, Floor Buschenhenke en Christine Otten. De interviews zijn daarna ook online te bekijken via de website van NPO Cultura.

Van Zijl gaat met Melchior in gesprek over zijn nieuwe boek De tijd is op - en op het vervolg dat dit boek zal krijgen: In de zomer van 2012 kreeg Willem Melchior te horen dat hij keelkanker heeft. Onderworpen aan een programma van onderzoeken, begeleiding en behandeling moet hij stoppen met roken, wat zoveel betekent als dat hij zijn dagelijkse schrijversbestaan opnieuw moet uitvinden. In De tijd is op noteert Melchior van dag tot dag wat hem overkomt met als resultaat een roman waarbinnen de menselijke kwetsbaarheid, het lijflijke verval en de nooit aflatende dreiging van de dood een centrale plaats innemen. Tijdens het gesprek bleek dat het boek een vervolg zal krijgen: nadat Melchior het manuscript had ingeleverd bij de uitgeverij, kwam de keelkanker terug, inmiddels is hij enkele ingrijpende operaties verder.

Floor Buschenhenke was in 2010 één van de 21 talentvolle debutanten die een stimuleringssubsidies ontvingen voor het schrijven van een tweede boek. In april verscheen haar tweede poëziebundel, Het moeten eenhoorns zijn. In deze bundel botsen goede bedoelingen en nobele idealen telkens op de chaos van het leven: een vrouw en een man draaien rondjes om de zon, er vindt een anti-huwelijk plaats en iemand bevriest van verlangen. In de uitzending gaat ze nader in op deze thema’s en leest ze voor uit haar nieuwe bundel.

Het gesprek met schrijfster Christine Otten staat naar aanleiding van haar in mei verschenen roman Rafaël in het teken van de verhouding tussen fictie en non-fictie. Rafaël vertelt het verhaal van een liefde die zich niet wil laten ontmoedigen door cultuurverschillen en onze complexe tijd, een verhaal over gewone mensen die zich opeens midden in de maalstroom van de wereldgeschiedenis bevinden. De Brabantse kapster Winny en de Tunesiër Nizar ontmoeten elkaar in Griekenland, waar ze verliefd worden en trouwen. Omdat Nizar jarenlang illegaal heeft gewerkt en geen papieren heeft, gaan ze in Tunesië wonen. Wanneer hun kind geboren wordt, reist Winny af naar Nederland en vraagt een visum aan voor Nizar. Op dat moment breekt in Tunesië de Jasmijnrevolutie uit en sluit Europa de grenzen potdicht af voor immigranten uit Noord-Afrika.

Na de uitzending van zaterdag 21 juni zijn de interviews - net als alle voorgaande edities van Letteren &cetera - permanent te bekijken via de website van NPO Cultura.

De literaire talkshow gaat na een zomerstop eind september weer verder. De precieze datum wordt op deze website en via Letterenetcetera.nl bekendgemaakt.

Vlnr: Willem Melchior (foto uitg. Atlas Contact), Floor Buschenhenke (foto: Merlijn Doomernik) en Christine Otten (foto: Tessa Posthumus de Boer).