agenda

Letteren &cetera (Amsterdam)

25 mei 2012

http://www.spui25.nl/

Herman Koch, Mensje van Keulen en Sjaak Commandeur zijn te gast in de tweede aflevering van Letteren &cetera. In deze anderhalf uur durende talkshow spreekt de directeur van het Nederlands Letterenfonds Pieter Steinz met drie schrijvers en/of vertalers die op verschillende manieren door het fonds zijn gesteund. Op vrijdagmiddag 25 mei is het programma gewijd aan het korte verhaal.

Allereerst interviewt Pieter Steinz Sjaak Commandeur, gelauwerd vertaler van onder meer Raymond Carver (1938-1988). Onlangs verscheen zijn nieuwe (uitgebreide en herziene) vertaling van het debuut van de Amerikaanse ‘meester van het groezelig realisme’: Wees alsjeblieft stil, alsjeblieft (De Bezige Bij). Wat is er zo bijzonder aan Carver, wat maakt het interessant om hem te blijven vertalen, en waarom is hij steeds bij nieuwe generaties lezers populair?

De tweede gast is de ‘koningin van het korte verhaal’, Mensje van Keulen. In Alle verhalen (Atlas) zijn al haar eerder gepubliceerde en enkele ongepubliceerde verhalen verzameld: van het eerste verhaal dat in 1969 in Hollands Maandblad verscheen tot en met het meest recente Goed verhaal, waarmee ze zowel voor de Libris Literatuurprijs als de Gouden Uil werd genomineerd. Hoe verhouden haar korte verhalen zich tot haar romans, zoals het onlangs verschenen Liefde heeft geen hersens?

Ten slotte in Letteren &cetera een gesprek met Herman Koch, die in binnen- en buitenland triomfen viert met zijn romans, en in Nederland ook met zijn literaire verhalenbundels een positie op de bestsellerlijsten weet te behalen. Bij Anthos verscheen twee maanden geleden Korte geschiedenis van het bedrog, een dikke bundel waarin zijn verhalen verzameld zijn. Wat heeft een kort verhaal voor op een roman, en wie zijn Kochs grote voorbeelden op het gebied van de short story?

Letteren &cetera vindt op vrijdag 25 mei plaats van 17.00 tot 18.30 in Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam.
De toegang is gratis.
U dient zich wel van tevoren in te schrijven via de website van SPUI25.

Pieter Steinz

Contact

Pieter Steinz

Directeur

p.steinz@letterenfonds.nl