nieuws

Brusseprijs voor Marcel van Engelen

10 april 2014

Marcel van Engelen is door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten bekroond met de M.J. Brusseprijs 2014 voor zijn historisch reisverslag Het kasteel van Elmina, in het spoor van de Nederlandse slavenhandel in Afrika. Van Engelen (1971) ontving voor het schrijven van dit tweede boek een stimuleringsbeurs van het Letterenfonds.

Met Het kasteel van Elmina (De Bezige Bij) ging de prijs voor het beste journalistieke boek van het afgelopen jaar, aldus het juyrapport, naar een boek “waarin engagement, nauwkeurigheid, moed en relativeringsvermogen samenkomen. Naar een boek dat gaat over de concrete pijnlijke geschiedenis van de slavenhandel die het heden kleurt maar die niet op het conto van één historische partij kan worden geschreven. Naar een boek dat de mentaliteitsgeschiedenis rondom slavernij vanuit verschillende perspectieven onthult en verheldert.”

De andere genomineerden waren Ariejan Korteweg (Surplace), Eva Vriend (Het nieuwe land), Kees Kooman (Eerlijk over later) en Fokke Obbema (China en Europa). Surplace. Over de ziel van Frankrijk van Korteweg kreeg een eervolle vermelding.

De prijs is vernoemd naar journalist M. J. Brusse (1873-1941), die tientallen jaren reportages schreef voor onder anderen de Nieuwe Rotterdamsche Courant en De Telegraaf. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 10.000 euro.

Meer informatie:

engagement, nauwkeurigheid, moed en relativerings-vermogen