nieuws

Wordt directeur/uitgever van De Bezige Bij

Henk Pröpper verlaat het Nederlands Letterenfonds

29 september 2011

Henk Pröpper zal per 1 december a.s. het Nederlands Letterenfonds verlaten en in dienst treden van WPG Uitgevers, als directeur/uitgever van De Bezige Bij. Pröpper (1958) was ruim acht jaar als directeur verbonden aan eerst het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en vervolgens, na de fusie met het Fonds voor de Letteren, aan het Nederlands Letterenfonds.

Het bestuur van het Nederlands Letterenfonds betreurt het vertrek van een voortreffelijk directeur die ook recent zijn kwaliteiten en waarde (opnieuw) heeft bewezen bij de Beijing International Book Fair. Het bestuur heeft echter begrip voor deze stap in Henk Pröppers loopbaan. Het bestuur zal zo spoedig mogelijk in zorgvuldige samenspraak met de betrokkenen, waaronder de medewerkers, de procedure voor een goede opvolger starten.

Zelf is Pröpper blij dat hij door de aard van zijn nieuwe werkzaamheden sterk verbonden blijft met het Letterenfonds. "De jaren bij het Fonds behoren tot de mooiste en interessantste in mijn loopbaan. Alles wat voor mij belangrijk is kwam er feitelijk samen: literatuur, cultuurpolitiek denken en een internationaal perspectief. Het geweldige is dat dat bij De Bezige Bij in een wat ander kader wordt voortgezet. De wereld van het boek staat voor grote veranderingen, het is fascinerend daarin een rol te kunnen spelen."

De afgelopen jaren waren cruciaal voor het Nederlands Letterenfonds. Met de opening van het Letterenhuis op 15 september j.l. door staatssecretaris Halbe Zijlstra, werd een belangrijke stap gezet naar sterkere samenwerking in het boekenvak. Het Nederlands Letterenfonds vond aan de Nieuwe Prinsengracht te Amsterdam gezamenlijk met Stichting Lezen, Stichting Schrijvers School Samenleving, de CEEBP en het Nationaal Comité 4 en 5 mei een nieuw huis. Reeds in 2010 was de fusie tussen de beide letterenfondsen een feit. Daarmee is een solide basis gelegd om de literatuur en het lezen blijvend te stimuleren en het boekenvak te ondersteunen bij de grote veranderingen die komen. Onlangs vormde het Nederlands gastlandschap op de Boekenbeurs van Beijing een hoogtepunt in de succesvolle reeks presentaties van Nederlandse literatuur in het buitenland de afgelopen jaren. Steeds meer Nederlandse schrijvers kregen een podium in het buitenland, mede dankzij de expertise van het Fonds.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, Henk Pröpper (directeur), telefoon 020-520 73 00.
Voor vragen aan bestuur kan men zich wenden tot voorzitter Jan Hoekema: 070-512 22 09.

Jan Hoekema

Contact

Jan Hoekema

voorzitter